Medij: Macronovi posjeti afričkim državama neuspješni

Posjeti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona afričkim državama bili su neuspješni, prema afričkim stručnjacima i aktivistima, izvještava Anadolu.

Macron je prošli tjedan posjetio Gabon, Angolu, Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo (DRC) kako bi obnovio odnose između Francuske i Afrike.

Macron je u Gabonu najavio “kraj Francafriquea”, ističući da je Pariz “neutralan sugovornik čija uloga nije miješanje u domaću politiku“. “Francafrique” je izraz s negativnim konotacijama, koji se odnosi na utjecaj Francuske u njezinim bivšim afričkim kolonijama i njezine odnose s njima.

Aktivist Cheikh Fall rekao je za Anadolu da Macron i dalje s prezirom gleda na Afriku i dodao: “Ako je Macron dao izjavu ‘Francafrique je gotov’ na kraju posjeta, nakon sastanka s afričkim čelnicima, to bi moglo imati značenja. U smislu stila i sadržaja, izjava je puna prijezira i paternalistička je.” Fall, koji je osnivač građanskog pokreta AfricTivistes, rekao je da su afrički pozivi na potpunu neovisnost natjerali Macrona na ovaj posjet.

Abdennour Toumi, istraživač u Centru za bliskoistočne studije (ORSAM, Turska), smatra da Macron još uvijek vidi Afriku kao “dvorište” Francuske. Toumi je Macronov najnoviji posjet ocijenio “potpunim neuspjehom” i dodao: “Pariz mora revidirati svoju politiku prema Africi budući da je raspoloženje protiv Francuske vrlo intenzivno na kontinentu. Danas afrička omladina više ne ovisi o Francuskoj, imaju druge mogućnosti .” Toumi je također rekao da zapadna i središnja Afrika, kao i regija Sahel, ne žele francusko uplitanje i očekuju da budu poštovani. “Pariz je u panici pred svojim postupnim pogoršanjem imidža na kontinentu”, nastavio je istraživač. “Ovaj posjet je organiziran u panici, zato je bio vrlo neuspješan.”

Medvedev: Rusija zajedno s drugim zemljama može pokvariti neokolonijalne planove Zapada





 

Komentari

komentar





You may also like