Medij: Mala europska otočna zemlja odbila raskinuti sporazum s Rusijom, što je razbjesnilo London

Farski Otoci, samostalna državica smještena 200 milja sjeverno od Škotske, dali su Moskvi pravo da godišnje izlovi 75.000 tona plave ribe u njihovoj zajedničkoj posebnoj morskoj zoni s Velikom Britanijom, navodi britanski medij Daily Express. Predstavnici industrije pozvali su London da izvrši pritisak na otočnu državu. Na taj način žele nanijeti maksimalnu štetu Putinovom vojnom stroju oduzimajući ruskim kočarima njihove kvote, piše spomenuti medij.

Prošlog tjedna pet brodova pod ruskom zastavom još je bilo usidreno u dvije farske luke. Ian Gatt, izvršni direktor Udruge škotskog ribarstva, izjavio je da je “duboko razočaran” činjenicom da su se Farski otoci odlučili sakriti iza sporazuma o ribolovu s Kremljom.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da će sada ruski brodovi moći nesmetano loviti plavu bijelu ne samo kod Farskih otoka, već i u vodama Velike Britanije. “Pozivamo vladu da izvrši pritisak na Farske otoke i prisili ih da poduzmu hitne mjere”, rekao je Gatt.

Problem je nastao zbog sporazuma potpisanog 1999. između Farskih otoka i UK-a o zajedničkom teritoriju, navodi dalje Daily Express i dodaje kako čelnici britanske industrije vjeruju da prihod od prodaje ribe potiče vojni potencijal Kremlja.

Ulla Wang, viši savjetnik Ministarstva ribarstva Farskih otoka, rekao je da ruska plovila nisu ušla u britanske teritorijalne vode od travnja, ali bi se mogla vratiti u prosincu.

Ugovor će biti revidiran u studenom i stupit će na snagu početkom 2023. godine. Wang je istaknuo važnost rusko-farskog sporazuma o ribarstvu – četvrtina njihovog cjelokupnog izvoza ide u Rusiju.





Komentari

komentar

You may also like