Medij: Mladi Nijemci napuštaju zemlju: dolaze Rumunji, Arapi, Turci, Indijci

Prošle godine Njemačku je napustilo 270 000 Nijemaca. Negativan saldo migracije u zemlji se primjećuje još od 2005. godine. Drugim riječima mnogo više građana napušta zemlju nego što se u nju vraća. O tome se navodi u tekstu njemačkog medija Die Welt.

Posebno visok broj iseljenika zabilježen je 2016. godine. Ukupno je od tog trenutka do 2019. godine Njemačka izgubila 335.787 svojih građana, napominje autor teksta Marcel Leibecher.

Odljev Nijemaca posebno je važan u odnosu na višak umrlih nad brojem rođenih (mortalitet/natalitet).  Na 3,6 milijuna smrtnih slučajeva, dolazi svega 2,4 milijuna novorođenčadi s majkama koje imaju njemačko državljanstvo. Ispada da Njemačka godišnje izgubi nekoliko stotina tisuća Nijemaca. Ali taj se odljev nadoknađuje prilično visokom migracijom iz drugih zemalja članica EU, kao i humanitarnom migracijom. Migranti uglavnom dolaze iz Rumunjske, Sirije, Turske, Indije i Bugarske. Zbog toga trenutačno u Njemačkoj već četvrtina Nijemaca (21,2 milijuna) ima migracijsko porijeklo, što je 400 tisuća više nego prošle godine.

Građani Savezne Republike Njemačke uglavnom odlaze u Švicarsku, Austriju,  SAD, Veliku Britaniju i Španjolsku. Istodobno, sudeći prema rezultatima istraživanja koje je proveo Savezni institut za proučavanje stanovništva, trećina njih ima visoko obrazovanje. Među onima koji su otišli ima nesrazmjerno mnogo osoba s doktoratima i magistraturom.  Štoviše, većinom su to mladi ljudi. Prosječna dob je 37 godina.

 

 





Komentari

komentar

You may also like