Medij: Morske mine plutaju između ukrajinskih zaliha žita i ostatka svijeta

Dok Ujedinjeni narodi pokušavaju pronaći put za žito iz Ukrajine i obuzdavaju zabrinutost zbog globalne krize s hranom, stotine mina postavljenih duž Crnog mora predstavljaju praktičnu noćnu moru za koju će trebati mjeseci da se riješi čak i nakon bilo kakvog sporazuma, piše Reuters, čiji tekst prenosimo.

Crno more ključno je za otpremu žitarica, nafte i naftnih derivata. Njegove vode dijele Bugarska, Rumunjska, Gruzija i Turska, kao i Ukrajina i Rusija. Dužnosnici ukrajinske vlade procjenjuju da 20 milijuna tona žitarica ne može otputovati iz Ukrajine, četvrtog svjetskog izvoznika prije ruske invazije 24. veljače.

Kijev i zapadni čelnici optužuju Moskvu za naoružavanje zaliha hrane blokadom ukrajinskih luka. Rusija je rekla da želi ukidanje sankcija Zapada kao dio bilo kakvog sporazuma kako bi se omogućio protok izvoza. Ali čak i ako se postigne bilo kakav dogovor i ukrajinske luke budu u mogućnosti ponovno se otvoriti, opasnost od morskih mina koje su postavile Ukrajina i Rusija zaustavit će isporuke potencijalno mjesecima unaprijed, prema pomorskim dužnosnicima. “Morske mine postavljene su u prilazima lukama, a neki izlazi iz luke blokirani su potopljenim teglenicama i dizalicama”, rekao je glasnogovornik Međunarodne pomorske agencije UN-a, jednog od nekoliko tijela koja rade na uspostavljanju morskog prolaza za opskrbu žitom. “Potpuno uklanjanje morskih mina u lučkim područjima trajalo bi nekoliko mjeseci.”

Predviđa se da će globalna proizvodnja žitarica u sezoni 2022/23. ostati ispod potražnje, kaže Međunarodno vijeće za žitarice. Gubitak pošiljki iz Ukrajine dodatno će suziti raspoložive zalihe i vjerojatno će povećati cijene osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su kruh, tjestenina i rezanci te povećati inflaciju hrane, a globalna glad je već na neviđenoj razini.

Nejasno je koje su vrste mina postavljene u ovoj fazi, kažu zapadni pomorski dužnosnici. Dužnosnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je Reutersu u ožujku da su oko 372 morske mine koje je postavila Rusija bile tipa “R-421-75”, koje trenutno nisu registrirane niti ih koristi ukrajinska mornarica, a zarobljene su od strane ruske vojske tijekom aneksije Krima 2014. godine. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u ožujku da je Ukrajina minirala prilaze lukama Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni s 400 zastarjelih sidrenih mina. Ruska obavještajna agencija FSB-a također je priopćila da su u ožujku mine uplovile u Crno more nakon što su se odvojile s kablova u blizini ukrajinskih luka, dodajući da su mine postavile ukrajinske snage. Ukrajina je tada rekla da je upozorenje FSB-a bilo pogrešno i da nije imala informacije o bilo kakvim minama koje su otplivale u more. U petak je dužnosnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je Ukrajina postavila neke mine. “Postavili smo pomorske mine u ostvarivanju našeg prava na samoobranu kako je propisano člankom 51. Povelje UN-a.”

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je 26. svibnja da je mariupoljska luka očišćena od mina i pozvalo strane vlade da “izvedu učinkovit utjecaj na vlasnike plovila u luci Mariupolj kako bi ih premjestili na njihovo stalno privezište”. Oko 84 strana broda još uvijek su zarobljena u ukrajinskim lukama – od kojih mnoge imaju terete žitarica. Plaže u Odesi zatvorene su znakovima koji upozoravaju na mine, a dio pomorskog naoružanja doputovao je čak do Turske i Rumunjske. “Trenutačno nije sigurno za brodove ulaziti ili izlaziti. Dok se mine ne očisti, ta se situacija neće promijeniti”, rekao je Guy Platten, glavni tajnik Međunarodne komore za brodarstvo, koja također radi na otvaranju uz pomorske kanale.





Dva su pomoraca već poginula, a sedam trgovačkih brodova pogođeno je projektilima – od kojih su dva potopljena – oko ukrajinske obale, dok je londonsko tržište osiguranja stavilo cijelu regiju na svoju listu visokog rizika, što znači da su troškovi za pošiljke u porastu. “Zakladnici bi sa svoje strane trebali neku vrstu jamstva da su čišćenje mina do određenog stupnja odradili kompetentni minolovci”, rekao je Neil Roberts, voditelj pomorstva i zrakoplovstva pri LMA-u, koji zastupa interese svih osiguravajućih tvrtki na tržištu osiguranja Lloyd’s of London.

Čišćenje mina

Svaki pokušaj čišćenja mina bio bi najveći pokušaj od iransko-iračkog rata 1980-ih.





Obavještajni podaci o vrstama postavljenih mina i gdje se one nalaze bit će potrebni na samom početku, rekao je Gerry Northwood, bivši kapetan koji je zapovijedao ratnim brodovima britanske Kraljevske mornarice. “Lovci na mine također bi trebali biti opremljeni podmornicama na daljinsko upravljanje kako bi locirali i uništili mine”, rekao je Northwood, konzultant tvrtke za pomorsku sigurnost MAST.

Iako Crno more nije osobito plimno ili s jakim strujama, plutajuće mine i dalje se mogu pomicati na značajne udaljenosti tijekom određenog vremenskog razdoblja, rekao je Duncan Potts, bivši viceadmiral britanske Kraljevske mornarice. “Ono što se događa u Ukrajini je da se čini da postoji niz plutajućih, nevezanih mina koje su jednako prijetnja vama kao i vašem neprijatelju i nepredvidive su”, rekao je Potts koji sada djeluje kao konzultant zapadnih vlada.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u srijedu da su visoki dužnosnici UN-a u proteklih 10 dana razgovarali s Ankarom, Bruxellesom, Kijevom, Moskvom i Washingtonom o sigurnom prolazu žitarica.

Dužnosnik EU rekao je da je svaki razgovor o tome što će blok konkretno učiniti kako bi pomogao razminiranju bio “vrlo hipotetski”, dodajući da Rusija mora početi čistiti mine koje je postavila. “Ako se to ne postigne, neće biti morskih koridora”, rekao je dužnosnik Reutersu. “Nećemo vršiti pritisak na Ukrajinu da odustane od svoje obrane. Svaki dogovor koji se može sklopiti mora biti prihvatljiv za Ukrajinu.”

Pomorski izvori kažu da bi također bio potreban sporazum o tome koje bi se mornarice mogle koristiti za obavljanje poslova koji bi bili prihvatljivi za komercijalne tvrtke i osiguravatelje zbog potencijalnog nepovjerenja u bilo kakve ruske napore.

Komentari

komentar

You may also like