Medij: Najveća vojna snaga Rusije sada je postala njena slabost

Vladimir Putin bacio je oko na svoje mjesto u ruskoj povijesti kada je svoju invaziju na Ukrajinu usporedio s ekspanzionizmom Petra Velikog. “I na nama je palo da se vratimo i ojačamo”, rekao je Putin u lipnju 2022.

Vojni povjesničar Antony Beevor prošlog mjeseca je za Foreign Affairs napisao da je car, za razliku od Putina, imao koristi od hladnog vremena 1708. i 1709. tijekom Velikog sjevernog rata, što je pomoglo da se zaustavi napredovanje švedskih trupa Karla XII. prema Moskvi.

Beevor je primijetio da iako je zima bila prednost za ruske ratne napore, poput povlačenja Napoleonove Grande Armée iz Moskve 1812. i povlačenja snaga Adolfa Hitlera iz prijestolnice u Drugom svjetskom ratu, Putin ne može računati da će najhladnije godišnje doba biti isti saveznik. “Možda je Rusija, a ne njezin protivnik, ta koja trpi najgore posljedice”, napisao je Beevor i skrenuo pažnju na izvješća o nedostatku pancirnih prsluka, opreme i obuke za Putinove trupe, posebice za procijenjenih 300.000 novomobiliziranih rezervista.

William Courtney bivši američki veleposlanik u Gruziji i Kazahstanu, a sada pomoćni viši suradnik u neprofitnoj korporaciji Rand, kazao je za Newsweek da je “zanimljiva stvar u vezi s Napoleonovom i Hitlerovom invazijom” to da su “u oba slučaja osvajači mislili da će postići pobjedu prije nego što nastupi zima i stoga nisu pravilno pripremili svoje trupe za zimsku klimu”. Courtney je istaknuo da “u trenutnim okolnostima izgleda da Rusija čini istu pogrešku”. “Čini se da su Ukrajinci bolje pripremljeni s opskrbom za zimu od Rusa, tako da se ne očekuje da će Rusija gledati na zimu kao prednost kao u slučaju Staljingrada”, dodao je, misleći na ključnu bitku u Drugom svjetskom ratu.

Putinove trupe žalile su se da nemaju osnovnu opremu, a ruski građani navodno moraju skupiti sredstva za plaćanje čarapa, zimske odjeće, pa čak i pancira. “Razmislite o tome u usporedbi s Ukrajincima koji dobivaju doslovno najbolje uniforme, čizme i opremu na svijetu”, rekao je Dale Buckner, bivša Zelena beretka i izvršni direktor međunarodne sigurnosne tvrtke Global Guardian, koja u Ukrajini ima timove za prikupljanje obavještajnih podataka. “Mislimo da su Ukrajinci uvjereni i na individualnoj razini i na razini opskrbnog lanca da bi oni, a ne Rusi, bili u prednosti po ekstremno hladnom vremenu”, rekao je Buckner za Newsweek.

Čimbenik mobilizacije





Kijev je ponovio svoje tvrdnje da Putin planira još jednu mobilizaciju. Djelomični poziv koji je najavio u rujnu bio je naširoko kritiziran zbog guranja ljudi koji ne odgovaraju kriterijima za mobilizaciju na prvu crtu. Ali ovo još uvijek daje Rusiji više ljudstva i mnogo ovisi o tome koliko dobro se nedavno mobilizirani vojnici mogu na kraju integrirati u učinkovitu borbenu silu. “Ako možete uvježbati vojnike, ta masa može biti važan čimbenik na bojnom polju”, kazao je Courtney, objašnjavajući da je “masa važnija za obrambene nego ofenzivne operacije” čak i ako će sposobnost “učinkovitosti u ofenzivnim operacijama biti ograničena .”

Ukrajinske snage ušle su u zimu sa zamahom nakon ofenzive krajem kolovoza koja je zabilježila uspjehe uključujući ponovno zauzimanje Harkivske oblasti, dijelova Donecke oblasti i desne obale Hersonske oblasti. Obje strane angažirale su značajne resurse u višemjesečnoj bitci za Bahmut u regiji Donecka, s ruskim snagama predvođenim plaćeničkom skupinom Wagner.

No Global Risk Forecast za 2023., prognoza koju je napravila međunarodna tvrtka za upravljanje rizicima Crisis 24, u koju je Newsweek imao uvid, predviđa da će zima Putinove trupe vjerojatno zadržati uglavnom u obrambenoj poziciji što će dati vremena za obuku preostalih novih rezervista. Tvrdi se da će možda doći do smanjenja borbenog intenziteta, osim nekih ukrajinskih ofenziva kako bi se održao zamah, i ruskih pokušaja lokaliziranog napredovanja te udara dugog dometa na infrastrukturu.





Buckner je rekao da čak i kad bi Rusija mogla mobilizirati 300.000 ljudi, oni bi vjerojatno bili korišteni za održavanje terena koji Moskva kontrolira izvan Krima i regije Donbas, a ne da bi se usredotočili na dodatne ofenzive. Ako je Rusija u takvom položaju, “mnogo je lakše to održati i samo ostati statičan kroz dugotrajno razdoblje”, rekao je. U međuvremenu, Crisis 24 je predvidio da bi rusko vrhovno zapovjedništvo nakon integracije svojih mobiliziranih trupa moglo pokušati ofenzivu kasne zime ili ranog proljeća kako bi probilo ukrajinske linije, najvjerojatnije u regijama Donecka ili Luhanska. “Međutim, svaka takva operacija gotovo sigurno neće uspjeti postići svoje glavne ciljeve”, rečeno je, zbog problema ruskog vojnog zapovijedanja i kontrole, niskog morala trupa i neučinkovite opskrbe i logistike.

“Rusi polažu puno nade u nadolazeću zimu”, rekao je Vuk Vuksanović, suradnik na London School of Economics think tanku za vanjsku politiku, LSE IDEAS, govoreći o napadima na energetsku infrastrukturu s ciljem zamrzavanja ukrajinskog stanovništva. No rekao je za Newsweek da se s izvješćima o nedostatku ruske opreme, koja postoje od početka Putinove invazije 24. veljače, treba postupati s oprezom. “Potvrda jesu li ovi izvještaji istiniti vjerojatno će stići na bojište budući da je Ukrajina također suočena s teškim vremenom te u potpunosti ovisi o potpori zapadnih saveznika kako bi očuvala svoje gospodarstvo i vojsku.” Potpora uključuje raketne sustave Patriot na kojima će ukrajinski vojnici sljedeći tjedan započeti obuku u Oklahomi. Ujedinjeno Kraljevstvo također navodno razmatra isporuku tenkova Challenger 2, što bi moglo potaknuti Njemačku da Ukrajini da tenkove Leopard II koje je dugo tražila. U međuvremenu, zahtjevi Kijeva za dodatnim oružjem se nastavljaju.

Ukrajinske snage još uvijek znatno nadjačane

Stručnjak za vojne i strateške studije Allan Orr smatra da su neke zapadne procjene napretka ukrajinskih ofenziva bile pretjerano optimistične. Rekao je da što god se dogodi tijekom zime, ukrajinske trupe uvelike su brojčano nadjačane od strane ruskih snaga koje ne mogu iscrpiti na dovoljno visoku razinu za pobjedu.

“Ova će zima pokazati hoće li Rusija ići konzervativnom rutom i samo metodično gurati naprijed ili će postati maštovita. Ako postane maštovita, to bi bio pokazatelj da Putin zna da je u stisci s vremenom na istoku”, rekao je za Newsweek.

“Ukoliko Zapad ne zagrize metak i ne osigura Ukrajini puno više sredstava i ne nađe rješenje za ukrajinske gubitke, sve dok se nosi s nuklearnim rizikom, s kojim se gotovo nemoguće nositi, svaka će zima odavde biti riskantna za Kijev”, rekao je.

“General Zima ponovno će učiniti ratu ono što je učinio Napoleonu. Ali nitko ne može reći hoće li Putin ili Zelenskij biti Bonaparte 21. stoljeća.”

Medij: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Komentari

komentar

You may also like