Medij: Nakon što je Biden odbio isporuke zrakoplova F-16 Kijevu, SAD namjerava prebaciti projektile većeg dometa u Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je kategorički odbacio mogućnost isporuka američkih borbenih zrakoplova Ukrajini, a isto je učinio i njemački savezni kancelar Olaf Scholz. Njihovim su se stavovima priključile i Poljska i Velika Britanija, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom posjeta Nizozemskoj, skupa s nizozemskim premijerom izjavio kako ta opcija nije isključena (ovdje je važno dodati kako je Macronova izjava uslijedila prije Bidenove).

Međutim, Sjedinjene Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,2 milijarde dolara koji bi po prvi put mogao uključivati ​​projektile većeg dometa. O tome je izvijestio britanski Reuters pozivajući se na dva neimenovana američka dužnosnika.

Taj bi paket mogao po prvi put uključivati i ​​projektile većeg dometa i drugo streljivo i oružje, navodi se u tekstu. Istodobno se ne precizira o kakvom se streljivu radi.

Do sada su, od početka mandata Joe Bidena, Sjedinjene Države Ukrajini isporučile više od 27,4 milijardi dolara vrijedne vojne pomoći.

Američki predsjednik Joe Biden namjerava telefonski razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o opskrbi oružjem, objavila je agencija AP.

Podsjećamo da je Kijev, nakon što je Zapad donio odluku o isporukama svojih tenkova Ukrajini, zatražio i isporuke njihovih borbenih zrakoplova, kao i taktički raketni sustav ATACMS dometa do 300 km.





Komentari

komentar

You may also like