Medij: NATO Ukrajini još neće poslati poziv za članstvo u savezu

Kalkulacije oko toga treba li i hoće li Ukrajina postati članica NATO saveza traju već odavno, a namjere Kijeva i Sjevernoatlantske vojnopolitičke organizacije koje su išle u tom smjeru su, prema navodima Moskve bili i jedan od ključnih razloga njene invazije na tu zemlju.

Za brzo uključenje Ukrajine u NATO savez posljednjih mjeseci i tjedana poglavito aktivno agitiraju istočne članice saveza predvođene Poljskom, dok su one sa zapadnog krila protiv žurbe u tom smjeru, svjesne i političke i vojno-sigurnosne težine takve odluke.

O tome najbolje svjedoči i novi tekst američkog The Washington posta (WP).

Članice NATO saveza odlučile su ne uputiti poziv Ukrajini za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu na idućem –  srpanjskom summitu (11. i 12. srpnja) koji će se održati u Litvi, u Vilniusu. Međutim, razgovaraju o mogućnosti povećanja interakcije s Kijevom i potencijalnom postavljanju uvjeta za njezin ulazak u taj vojni blok.

WP navodi, pozivajući se na izvore, kako je “među 31 članicom saveza, usprkos pozivima Kijeva, postojao konsenzus da NATO tijekom sastanka 11. i 12. srpnja neće poslati Ukrajini službeni poziv za pridruženje.”

“Zemlje istočne Europe traže konkretne korake prema tom cilju, uključujući potencijalne obveze u vezi s vremenom pristupanja Ukrajine, dok SAD i neke zapadnoeuropske države zagovaraju manje korake.” “To bi moglo uključivati ​​administrativnu nadogradnju tijela između NATO-a i Ukrajine ili odluke o daljnjem proširenju NATO-ove tehničke potpore obrambenom sektoru Ukrajine”.





U tekstu se navodi kako zemlje saveza “nastoje prevladati razlike oko članstva Ukrajine”, i da članice “održavaju konzultacije kako bi odredile sljedeće korake Ukrajine da se pridruži zapadnom savezu”. Oni pokušavaju razviti zajednički stav o pitanju “koliko brzo Kijev treba biti pod transatlantskim štitom”.

Novine se pozivaju na komentar Stalne predstavnica Ukrajine pri NATO-u Natalija Galibarenko kaže kako vjeruje da “summit u Vilniusu neće biti povijesni bez odluke o budućnosti Ukrajine u savezu” i da članice saveza “trebaju odrediti put” do članstva Kijeva, kao i odlučiti o “algoritmu kretanja Ukrajine prema ulasku u NATO” – navodi WP. Govoreći o mogućnosti ponavljanja izjava da vrata NATO-a ostaju otvorena, ukrajinska diplomatkinja je kazala: “To nije dovoljno”.

Komentari

komentar





You may also like