Medij: Nedovoljno opskrbljena Ukrajina priprema se za proljetnu ofenzivu

Trinaest mjeseci nakon početka rata Vladimira Putina protiv Ukrajine, dužnosnicima i u Kijevu i na Zapadu nedostaje konkretno razumijevanje zašto je ruski čelnik odlučio pokrenuti svoju invaziju i još uvijek ne mogu s pouzdanjem reći koji bi ga hipotetski razvoj događaja na kraju mogao uvjeriti da odustane od borbe, piše Newsweek.

Dok se ukrajinska vojska sprema za očekivanu proljetnu protuofenzivu, vojni analitičari vide ukrajinski proboj na bojnom polju kao najbrži, najjeftiniji mogući put do mira. Međutim, ako se želi postići takav ishod, zapadni partneri Ukrajine morat će Kijevu dostaviti dodatne pošiljke vojne pomoći, i to u kraćem vremenskom roku nego što su bile prethodne isporuke.

Uspjeh ukrajinske vojske vjerojatno će se svesti na njenu sposobnost nastavka učinkovitog raspolaganja sporom i nedovoljnom opskrbom zapadnog oružja. Od početka ruske invazije punog opsega, Sjedinjene Američke Države obećale su više od 30 milijardi dolara pomoći, a niz drugih demokratskih država obećao je još približno 20 milijardi dolara. No, dok je isporuka protutenkovskih sustava Javelin, višecijevnih bacača raketa HIMARS i haubica M777 odigrala odlučujuću ulogu u dosadašnjim uspjesima Ukrajine na bojnom polju, vojni analitičari kažu da je potrebno mnogo više.

“Među nekim stručnjacima i nekim ljudima u političkoj zajednici kruže vrlo pogrešni argumenti”, rekao je George Barros s Instituta za proučavanje rata za Newsweek. “Oni kažu, u biti, mi smo Ukrajini slali svo to oružje, a oni još uvijek nisu napravili veliki napredak od Hersona u studenom; stoga je vojna pomoć Ukrajini nepovratni trošak.” “Nedostatak argumenta je da, ako proučite operativne potrebe Ukrajine i usporedite ih s onim što mi šaljemo, tu postoji veliki nesrazmjer”, objasnio je. “Problem je u tome što Ukrajincima zapravo nismo dali dovoljno da pokažu za što su stvarno sposobni.”

Dok neki kritičari pokušaja naoružavanja Ukrajine ukazuju na trošak poreznih obveznika iz vlastitog džepa, Barros tvrdi da će sve dok ruska vojska predstavlja prijetnju miru i prosperitetu europskog kontinenta, zapadne vlade biti prisiljene trošiti novac na obranu. S obzirom na stalnu spremnost ukrajinskih vojnika da se fizički suprotstave toj prijetnji u ime šireg zapadnog svijeta, čini se da je u prosvijećenom vlastitom interesu svih demokratskih prijestolnica opskrbiti Ukrajinu potrebnim oružjem za poraz ruske vojske na bojnom polju.

Proveli smo desetljeća gradeći strateške zalihe kako bismo bili spremni za bilo kakvu vrstu hipotetskog ‘velikog rata’ s Rusijom, objasnio je Barros. “Iz striktno realistične i striktno sebične perspektive američkih interesa, Ukrajinci vode rat za nas koristeći djelić resursa koje bismo sami morali potrošiti u sukobu s konvencionalnom ruskom vojskom.” To je zapravo iznimno učinkovita upotreba naših dolara za obranu,” dodao je.





Trenutačno se čini da nijedna strana u sukobu nije motivirana tražiti mir. “Ako pogledate situaciju iz perspektive obje strane, lako je razumjeti zašto ni Putin ni Zelenski nisu spremni sjesti za pregovarački stol”,kazao je za Newsweek John Tefft, bivši američki veleposlanik u Rusiji i Ukrajini. “Putin se kladio i čini se da je u ovom trenutku spreman riskirati gotovo sve kako bi postigao potpunu kontrolu nad Ukrajinom”, dodao je Tefft. “Za Ukrajince to znači da je ovo bitka za nacionalni opstanak i oni su odlučni pružiti otpor.”

Od 24. veljače 2022., kada je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega, Ukrajinci su pokazali da su voljni i sposobni boriti se, protjeravši ruske okupacijske snage iz područja oko Kijeva prošlog travnja, iz regije Harkiv u rujnu i iz grada Herson u studenom.

Posljednjih mjeseci dvije su se strane žestoko borile oko Bahmuta. Iako se čini da je Rusija iscrpila svoje kapacitete za izvođenje ofenzivnih operacija, samo će vrijeme pokazati imaju li Putinove snage još dovoljno snage da spriječe Ukrajinu u daljnjem prodoru ovog proljeća i ljeta. “Ima ljudi koji spekuliraju o konačnom primirju, miru po uzoru na korejski model”, objasnio je Tefft. “Ali još uvijek ima previše varijabli koje treba razvrstati prije nego što stvarno počnemo realno zamišljati kako ili kada bi ovaj sukob mogao završiti.” “Postanem jako nervozan kad vidim da netko s bilo kojom razinom sigurnosti kaže da zna kako bi sve ovo moglo završiti”, dodao je.





Druga zabrinutost koju kritičari izazivaju je strah od ruske eskalacije. U svom govoru od 24. veljače 2022. u kojem je najavio početak ruske takozvane “specijalne vojne operacije”, Putin je nagovijestio spremnost Rusije da upotrijebi nuklearno oružje, rekavši: “Tko god nas pokuša spriječiti… treba znati da odgovor će odgovor Rusije biti trenutan i sa sobom će nositi takve posljedice s kakvima se niste susreli u svojoj povijesti. Spremni smo za svaki razvoj događaja. Sve potrebne odluke u vezi s tim već su donesene. Nadam se da ću biti shvaćen.”

Nejasna nuklearna retorika se nastavila od tada, s ruskim dužnosnicima koji su nagovještavali da bi zapadna opskrba HIMARS-om, ili glavnim borbenim tenkovima, ili zapadnim zrakoplovima mogla predstavljati nuklearnu crvenu liniju za Kremlj. Slična retorika korištena je kako bi se upozorila Ukrajina da bi napadi na teritoriju Krima ili napadi u četiri dodatne okupirane regije koje je Rusija nezakonito anektirala u rujnu 2022., ili unutar same Ruske Federacije, također riskirali nuklearnu eskalaciju.

Na svojoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kineskim čelnikom Xi Jinpingom u utorak u Moskvi, Putin je sugerirao da bi opskrba Ukrajine tenkovskim granatama koje sadrže osiromašeni uran također mogla dovesti do nuklearnog odgovora Rusije. “Ako se to dogodi”, rekao je Putin, “onda će Rusija biti prisiljena odgovoriti na kolektivnu zapadnu upotrebu oružja koje sadrži nuklearne komponente.”

Prema Barrosu, apokaliptična retorika Kremlja ne predstavlja ozbiljnu prijetnju. Umjesto toga, to je alat koji su ruski dužnosnici upotrijebili sa svjesnom namjerom i, mora se reći, sa zamjetnim učinkom. “Svaki put kad započnemo raspravu o tome da će Zapad Ukrajini dati novi sustav naoružanja, Kremlj počne nagovještavati da se ‘ovaj put stvarno približavamo njihovoj nuklearnoj crvenoj liniji'”, rekao je Barros. “I svaki put kada Ukrajini damo dotični sustav, ispada da ruska crvena linija ne postoji.”

“Moramo prestati odgađati dostavu pomoći na temelju strahova koji se namjerno raspiruju informacijskim operacijama Kremlja”, objasnio je. “Da mi na Zapadu nismo proveli toliko vremena raspravljajući o tome je li u redu poslati Ukrajini glavne borbene tenkove ili ne, tada bi Ukrajinci već danas bili opremljeni za korištenje tih tenkova.” Barros je rekao da je odgoda u pružanju pomoći Zapada – a ne samo pružanje pomoći – ono što djeluje na produljenje sukoba.

“Kremlj je uspješno kupio vrijeme da pokrpa rupe u svojoj obrani,” rekao je, “i nisu Ukrajinci krivi što se to dogodilo; mi smo krivi.” “Još uvijek očekujem da će Ukrajina dobro proći ovo proljeće i ljeto s onim što ima”, rekao je Barros, “ali to ne znači da činimo dovoljno da im pomognemo da okončaju ovaj rat što je prije moguće.”

Umirovljeni američki general opisao ‘izazove’ s kojima bi se Ukrajina mogla suočiti u proljetnoj ofenzivi

Ukrajinska vojska vjerojatno će se suočiti s nekoliko izazova dok se priprema za proljetnu ofenzivu protiv Rusije, prema procjeni umirovljenog general-pukovnika Marka Hertlinga.

Dok rat u Ukrajini ulazi u svoj 14. mjesec, pojavilo se nekoliko izvješća o planiranoj ofenzivi ukrajinskih trupa da povrate teritorij koji su ruske snage uglavnom držale u mrtvoj točki mjesecima. Protuofenziva Kijeva u jesen uspješno je vratila velike dijelove teritorija od okupacije Moskve, uključujući gradove Herson i Harkiv.

Hertling, koji je prethodno služio kao zapovjednik kopnene vojske SAD-a u Europi, podijelio je u četvrtak na Twitteru objavu u kojoj navodi nekoliko izazova s ​​kojima će se ukrajinske trupe suočiti pri pokušaju još jedne uspješne ofenzivne kampanje.

I američki i europski dužnosnici procjenjuju da su se ukrajinske trupe suočile s čak 120.000 žrtava od početka ruske invazije u veljači 2022., izvijestio je The Washington Post ovog mjeseca. U međuvremenu, dužnosnici procjenjuju da su ukupni gubici Rusije dosegli 200.000 vojnika.

Umirovljeni general istaknuo je da će Rusija vjerojatno braniti svoje trenutne pozicije protiv ukrajinske ofenzive “s pripremljenih pozicija”. Dodao je da će Moskva vjerojatno “dragovoljno žrtvovati vojnike” u svojim protuofenzivama. “Ukrajina će povratiti dodatni teritorij, ali proljetna ofenziva neće donijeti pobjedu u ratu”, zaključio je Hertling. “Ukrajina će trebati više podrške.”

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u utorak Odboru Senata za oružane snage kako vjeruje da će Ukrajina imati “vrlo dobre izglede za uspjeh” protiv ruskih trupa u onome za što predviđa da će biti “povećanje borbi u proljeće” između dviju sila.

Z. Meter: VOJNA ANALIZA: Rusi unaprjeđuju raketnu obranu Moskve; raste opasnost od nuklearnog rata, kontroverze oko ofenziva

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like