Medij: Neizvjesnost u ukrajinskom ministarstvu obrane dok Rusija priprema ofenzivu

Ukrajina je u ponedjeljak slala dvosmislene poruke u vezi sudbine svojeg ministra obrane, u trenutku kada se očekuje nova ruska ofenziva, piše Reuters. Neizvjesnost u pogledu sudbine ministra obrane Oleksija Reznikova prvi je javni znak ozbiljne zbrke u ukrajinskom državnom vrhu, koji je do sada bio izuzetno jedinstven. Dan pošto je objavio da će Reznikov biti smijenjen, izgleda da se bliski suradnik predsjednika Volodimira Zelenskija povukao kazavši da ovaj tjedan neće biti kadrovskih promjena u obrambenom sektoru.

David Arakhamia, vođa kluba zastupnika Zelenskijeve stranke, rekao je da će ravnatelj vojno-obavještajne službe Kirilo Budanov preuzeti ministarstvo obrane, dok će Reznikov biti ministar za strateške industrije. No Zelenskij se s tim u vezi nije oglasio, dok je Reznikov u nedjelju rekao da nije obaviješten o tome i da će odbiti dužnost ministra za strateške industrije bude li mu to ponuđeno.

Zbrka je označila vrhunac dvotjedne čistke u ukrajinskom vodstvu, najvećem od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana. S dužnosti su smijenjeni dužnosnici središnjih i regionalnih vlasti, snage sigurnosti pretresle su dom jednog milijardera, tužitelji su objavili da je počinjena velika prijevara u najvećoj naftnoj kompaniji i rafineriji, a neki bivši dužnosnici ostali su bez državljanstva. Zelenskij je rekao da se time želi dokazati da Kijev može sigurno upravljati s milijardama dolara zapadne pomoći.

U međuvremenu, ruske snage napreduju prvi put u šest mjeseci u žestokim bitkama na istoku Ukrajine. Regionalni guverner rekao je da Moskva šalje pojačanja za novu ofenzivu koja bi mogla početi već idući tjedan.

“Sve će se riješiti”

Reznikov, 56-godišnji odvjetnik po zanimanju, predstavljao je Ukrajinu na međunarodnim sastancima kada su saveznici obećali milijarde dolara pomoći u oružju i bio je toplo dočekivan u zapadnim prijestolnicama uključujući u Parizu prošli tjedan.

Premda se u ministarstvu obrane provode istrage o korupciji, primjerice o optužbama da je sklopljen ugovor s prevelikim računima za hranu za vojnike, on osobno nije optužen ni za što.

Dva visoka zastupnika u ponedjeljak su rekla da ministar obrane mora biti civil, dok Budanov, 37-godišnji časnik, to nije. Volodimir Fesenko, politički analitičar pri think tanku Penti, rekao je kako očekuje da će Budanov zatražiti umirovljenje u vojsci prije nego bude imenovan na novu dužnost, dok bi Reznikov mogao dobiti dužnost posebnog izaslanika čime bi se iskoristilo njegov ugled u inozemstvu. “Sve će se riješiti”, rekao je Fesenko za Reuters.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentarom u vezi Reznikova, a Reuters nije uspio stupiti izravno u kontakt ni s njime ni s Budanovom.

Ofenziva moguća u svakom trenutku

Rat doseže ključnu točku kako se približava njegova prva godišnjica, Ukrajina više ne ostvaruje uspjehe kao u drugoj polovici 2022., a Rusija sada gura naprijed sa stotinama tisuća mobiliziranih rezervnih vojnika. Ukrajina planira vlastitu protuofenzivu, ali čeka na obećane zapadne borbene tenkove i borbena vozila pješaštva.

Serhij Haidai, guverner istočne regije Luhansk, kazao je na televiziji da Rusija šalje sve više rezervi i opreme u istočnu Ukrajinu i dodao da granatiranje više nije danonoćno dok se ruske snage pripremaju za ofenzivu punog opsega. “Nakon 15. veljače možemo očekivati ​​(ovu ofenzivu) bilo kada”, rekao je.

Glavna meta Rusije bio je grad Bahmut, a ruski državni mediji u ponedjeljak su objavili da je plaćenička skupina Wagner ondje stekla uporište, citirajući Denisa Pušilina, vođu ukrajinske regije Doneck koju podržava Rusija. Bjeloruski dragovoljac koji se bori za Ukrajinu unutar Bahmuta rekao je u nedjelju navečer da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju grad, iako se svakodnevno pojavljuje više ruskih snaga. “Stižu nam i pojačanja. Koliko ja znam, namjera nije predati Bahmut”, rekao je.

M. Stefanov: Nalazimo se pred neizbježnim 3. svjetskim ratom

 

Komentari

komentar

You may also like