Medij: Nesuglasice u američkoj administraciji oko Ukrajine

Nakon objave o povlačenju ruskih snaga iz Hersona, u američkom vodstvu pojavila su se neslaganja oko daljnjih poteza. S jedne strane načelnik američkog Združenog stožera general Mark Milley poziva na diplomaciju, što je vidljivo iz njegovih riječi na skupu u New Yorku održanom u srijedu, dok savjetnici predsjednika Joea Bidena i on sam smatraju kako je prerano govoriti o pregovorima. O tome piše The New York Times.

Naime, Milley je na nekoliko sastanaka tvrdio da je Kijev postigao maksimum prije početka zime, da će vjerojatnost velikih promjena tijekom sukoba biti manja, i da to otvara mogućnosti za pregovore. Izvori NYT smatraju da je čelnik američke vojske signalizirao da Ukrajina i njezini zapadni saveznici mogu raditi na političkom rješenju problema, budući da to vojno možda neće biti moguće ostvariti u bliskoj budućnosti.

Takvo mišljenje, međutim, ne dijele predsjednik Biden i njegov pomoćnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Oni vjeruju da će svako zatišje pružiti priliku ruskoj vojsci za pregrupiranje. I oni smatraju kako će se sukob na kraju završiti pregovorima, ali misle kako za njih još nije došlo vrijeme.

Sullivan smatra kako Kijev sam mora odrediti svoj diplomatski smjer i da je briga SAD-a u tome da ukrajinsko čelništvo ima najbolju poziciju za pregovaračkim stolom.

S druge strane ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov već je ranije kazao kako je Moskva i dalje spremna za pregovore i voljna saslušati zapadne kolege ako ponude organiziranje razgovora o detantu, uzimajući u obzir interese Rusije.

 





Komentari

komentar

You may also like