Medij: Njemačka na svega tri mjeseca do katastrofe

Krajnje upozoravajuće riječi po Njemačku, zbog energetske krize koja je najviše zahvatila upravo tu zemlju Europske unije, stižu od strane američke agencije Bloomberg. Ona jučer navodi kako savezna vlada u Berlinu ima još tri mjeseca za sprječavanje katastrofe koja bi ove zime mogla nastati zbog nestašice prirodnog plina.

“Usprkos činjenici da je sada vrhunac ljeta, ostalo je još malo vremena za Berlin da izbjegne nestašice energije u nadolazećoj zimi. Nestašica u Njemačkoj mogla bi biti bez presedana jer nijedna druga zemlja u Europi nije toliko ugrožena kao najveće gospodarstvo u regiji, gdje se gotovo polovica svih zgrada grije na to gorivo” – navodi Bloomberg

Pri tom se kritizira vladu kancelara Olafa Scholza za neodlučnost i nesposobnost u pronalasku alternativa ruskom prirodnom plinu, što je Njemačku, navodno, i dovelo u ovako težak položaj. Pri tom Berlin ne može računati na francusku pomoć, s obzirom na otkrivene kvarove na nuklearnim reaktorima u Francuskoj koji sada prijete pogoršanjem energetske krize i u toj – njemačkoj susjednoj zemlji, piše Bloomberg.

On konstatira kako “gradovi u Njemačkoj već štede na rasvjeti i toploj vodi u pokušaju izbjegavanja katastrofe“. „Predsjednička palača u Berlinu više nije osvijetljena noću, u Hannoveru nema tople vode za tuširanje u bazenima i teretanama, a općine diljem zemlje pripremaju posebna mjesta s grijačima namijenjenim zaštiti ljudi od hladnoće. A ovo je tek početak krize”, navodi se u Bloombergovom tekstu.

Osim toga, upozorava se i na socijalne posljedice jačanja krize, s obzirom kako će novo poskupljenje struje biti dodatni udar na siromašne. Prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja u Kölnu, gotovo svaki četvrti Nijemac zapao je u “energetsko siromaštvo”, što znači da povećanje računa za režije za ovu kategoriju građana značajno utječe na njihovu sposobnost podmirivanja ostalih troškova.

Strah raste i u industrijskom sektoru. Prema anketi koju je Udruga njemačkih gospodarskih komora provela među više od 3500 tvrtki, više od 16% njemačkih industrijskih tvrtki priznaje mogućnost smanjenja proizvodnje ili napuštanja određenih djelatnosti zbog pogoršanja energetske krize. Bloomberg naglašava i da je najveći svjetski kemijski koncern BASF već smanjio proizvodnju amonijaka potrebnog za gnojiva zbog manje profitabilnosti usred rasta cijena prirodnog plina.





“Njemačka savezna banka moguću štetu (od pada BDP-a) procjenjuje na 220 milijardi eura. Iako će ovo sigurno biti bolan udarac njemačkom gospodarstvu, puno opasnija posljedica krize mogao bi biti dugoročni pad konkurentnosti zemlje“, navodi se u tekstu američkog Bloomberga.

Autori teksta također upozoravaju da će zahlađenje u Europi i Aziji prisiliti energetske tvrtke da se bore za već ograničene zalihe ukapljenog (LNG) prirodnog plina.

Njemački političar poziva na ukidanje sankcija Rusiji i pokretanje Sjevernog toka 2





Komentari

komentar

You may also like