Medij: Njemačka više nema oružja za Ukrajinu

Njemačku i dalje potresaju političke svađe oko razine vojne pomoći Bundeswehra Ukrajini, u sukobu s ruskim vojnim snagama. Jedni smatraju kako je ona nedostatna, dok drugi, naprotiv, tvrde kako je učinjeno sve što se učiniti moglo. Ovo drugo je i stav službene vlade u Berlinu. O tome svjedoči i novi tekst njemačkog medija SPIEGEL.

U njemu se najprije podsjeća na stavove triju članova Bundestaga (njemačkog parlamenta) Kristiana Klinck (SPD), Sare Nanni (Die Grünen, „Zeleni“) i Alexandera Müller (FDP), objavljene u istom mediju u nedjelju, koji su tražili znatnije povećanje vojne pomoći Kijevu, „čime su opet potaknuli raspravu o isporukama oružja u ukrajinsku ratnu zonu – i pokrenuli kontroverzu u semafor-koaliciji“.

Industrija naoružanja mora se potaknuti kako bi se brzo zatvorile praznine u broju snaga, objavio je spomenuti trio. “Pod ovim uvjetom, profil sposobnosti Bundeswehra može i trebao bi privremeno biti u drugom planu u odnosu na održivost Ukrajine u trenutačnoj kritičnoj situaciji. Jer opstanak Ukrajine je u interesu sigurnosne politike Njemačke”, navodi se u tekstu ovog trojca objavljenom u nedjelju u istom mediju.

Ti su stavovi izazvali kritike, poglavito u redovima SPD-a. “Autori polaze od toga da će rat još dugo trajati. Ali to ne možete prihvatiti”, rekao je za SPIEGEL stručnjak za vanjsku politiku SPD-a Ralf Stegner . “Rat mora biti brzo okončan – a to primarno ne zahtijeva oružje, već diplomatske, humanitarne i gospodarske inicijative”, naglasio je Stegner. Njemačka tu mora preuzeti vodeću ulogu – dok joj je bolje “u timskoj igri” kada je u pitanju isporuka oružja.

Stegner je također kritizirao zahtjev za brzim povećanjem proizvodnje naoružanja. ‘Uloga obrambene industrije trebala bi biti vrlo ograničena. Ne bi trebalo biti utrke u naoružanju”, istaknuo je socijaldemokrat, koji je i glasnogovornik svog parlamentarnog odbora za politiku razoružanja.

Kako dalje navodi SPIEGEL, savezni kancelar ponovno je odbacio optužbe o oklijevanju pomoći Ukrajini u oružju. Glasnogovornik Olafa Scholza (SPD) osvrnuo se na njegove izjave od nedjelje, da Njemačka već isporučuje veliku količinu oružja – ali da je također važno da rat nije eskalirao.





Ministarstvo obrane vidi malo prostora za daljnje isporuke iz vojnih zaliha. “Išli smo do prihvatljive granice kada smo prodavali aktive Bundeswehra”, rekao je glasnogovornik njemačke ministrice obrane Christine Lambrecht (SPD). Bundeswehr se ne smije dalje slabiti.

 

Komentari

komentar





You may also like