Medij: Njemačka vlada u problemima s opskrbom ugljenom i naftom

Njemačka vlada zabrinuta je zbog mogućih problema s opskrbom ugljenom za elektrane u jesen i zimu zbog niskog vodostaja rijeke Rajne i opskrbe naftom u istočnim dijelovima zemlje, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Najveće europsko gospodarstvo pokušava smanjiti svoju ovisnost o ruskim energentima. Međutim, tjedni kritično niskih vodostaja na rijeci Rajni poremetili su logistiku i dodatno povećali njemačku energetsku glavobolju jer se industrija privremeno prebacuje na više ugljena i nafte zbog oštrog pada uvoza ruske energije. “Zbog vrlo smanjenog domaćeg transporta, akumulirane zalihe ugljena mogle bi brzo pasti”, navodi se u dokumentu pod nazivom “Procjena opskrbe energijom”, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva, a Reuters je imao uvid.

“Dodatna skladišta koja su nabavljena i nabavljena su u južnoj Njemačkoj vjerojatno neće biti popunjena do zime”, piše u dokumentu, misleći na jugozapadnu pokrajinu Baden-Wuerttemberg, dom operatera elektrane EnBW. Navodi se nizak vodostaj Rajne koji je smanjio količinu ugljena koji se može transportirati riječnim teglenicama. Značajno poboljšanje se ne očekuje, navodi se, a preopterećen željeznički sustav nudi malo olakšanja. U srijedu je njemački kabinet odobrio zakon kojim se daje prioritet energetskom transportu na dijelu željezničke mreže u zemlji.

Ruski plinski div Gazprom smanjio je dotok plina u Njemačku preko plinovoda Sjeverni tok 1 na 20% kapaciteta, navodeći tehničke probleme kao razlog smanjenja opskrbe. Berlin je taj potez nazvao politički motiviranim, s obzirom na europske sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

U dokumentu se također navodi da bi opskrba naftom mogla postati problem u sjeveroistočnim područjima. Rafinerije Schwedt i Leuna od kraja godine odriču se nafte iz ruskih naftovoda zbog naftnog embarga EU-a, a to će u najmanju ruku dovesti do poskupljenja, stoji u dokumentu. I rafinerije Leuna i Schwedt mogle bi raditi sa 75% kapaciteta, navodi se. Schwedt opskrbljuje velike dijelove istočne Njemačke, uključujući zračnu luku Berlin. Napori da se to područje opskrbi rafinerijskim proizvodima iz zapadnih regija također bi mogli naići na probleme u transportu zbog veoma opterećenih željeznica, tvrdi se. “Velika potražnja i oskudni transportni kapaciteti u željezničkom teretnom prometu dovode do izazovne situacije u naftnoj logistici. Neki se proizvodi iz rafinerija ne mogu premjestiti”, navodi se u dokumentu.

Opadanje vodostaja rijeke Rajne prijeti njemačkom gospodarstvu





Komentari

komentar





You may also like