Medij: nove sankcije EU uključuju embargo na uvoz ruske nafte na šest mjeseci

Nove sankcije označile bi jedan od najtežih poteza Europske unije do sada da kazni Rusiju za njezin napad na Ukrajinu, navodi američki medij The Wall Street Journal.

Sljedeći paket sankcija, koji priprema Europska unija, uključuje odbijanje kupnje ruske nafte na šest mjeseci i prestanak uvoza naftnih derivata do kraja godine, piše američki medij, pozivajući se na dvojicu informiranih dužnosnika o toj temi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josep Borrell , prethodno je kazao da će šesti paket europskih sankcija protiv Rusije uključivati ​​ukidanje SWIFT-a za nove banke, nove sankcije “zbog dezinformacija” i ograničenja na uvoz nafte.

Predstavnici 27 zemalja EU planiraju razgovarati o inicijativi u srijedu, a odluku bi mogli donijeti već ovog tjedna, navodi američki medij.

Središnji dio paketa je prijedlog da zemlje članice bloka prestanu uvoziti rusku sirovu naftu na šest mjeseci i da više ne kupuju ruske naftne derivate do kraja ove godine.

Kako navodi ruski medij RIA Novosti, pretpostavlja se da će Mađarska i Slovačka dobiti 20 mjeseci kao rok za odustanak od ruske nafte. Diplomati kažu kako još najmanje dvije zemlje traže iste pogodnosti: Češka i Bugarska .

Uvođenje sankcija zahtijeva jednoglasno glasovanje svih članica EU.





 

Komentari

komentar





You may also like