Medij: Orban sumnja u održivost Ukrajine. Ona je sada „Afganistan“ i „ničija zemlja“

Suprotno zapadnim saveznicima, Orbán želi da Ukrajina odustane jer će prevladati Rusija

O tome u srijedu, 1. veljače, piše medij POLITICO.

Dok se ukrajinske zastave vijore europskim prijestolnicama, a zapadni tenkovi dolaze u pomoć Ukrajini, mađarski premijer otvoreno dovodi u pitanje održivost Ukrajine kao suverene države. U Budimpešti je njegova vlada obložila ulice panoima protiv sankcija. Mađarska državna opera postavlja produkciju “Rat i mir” Sergeja Prokofjeva – navodi autorica teksta Lili Bayer u mediju POLITICO.

Rusija je, kazao je Orbán nedavno skupini stranih konzervativaca, već uspjela učiniti Ukrajinu olupinom kojom se ne može upravljati.

“To je sada Afganistan”, rekao je Orbán tijekom rasprave za okruglim stolom opisane u The American Conservative. Vladimir Putin neće izgubiti i vrijeme je na strani Rusije, ustvrdio je, nazivajući Ukrajinu “ničijom zemljom”.

To je poruka gotovo dijametralno suprotna retorici koja kruži oko ostatka zapadnog saveza, koji je upravo prošli tjedan probio još jednu crvenu crtu kada je obećao Ukrajini dati desetke modernih tenkova, navodi POLITICO. I to pojačava napetosti između Mađarske i susjedne Ukrajine. Orbánove izjave izazvale su bijes među ukrajinskim dužnosnicima, koji su rekli da će pozvati mađarskog veleposlanika, navodi spomenuti medij.

Komentari

komentar





You may also like