Medij: Pentagon razmatra raspoređivanje specijalnih snaga za čuvanje veleposlanstva u Kijevu

Američki vojni i diplomatski dužnosnici razmatraju planove za slanje američkih specijalnih snaga u Kijev s ciljem čuvanja novootvorenog veleposlanstva, razmatraju prijedloge koje bi predstavili Bidenovoj administraciji. On bi trebao uravnotežiti želju da izbjegne eskalaciju američke vojne prisutnosti u ratnoj zoni sa strahom za sigurnost američkih diplomata, izjavili su američki dužnosnici, a prenosi medij The Wall Street Journal.

Ako Bidenon odobri taj prijedlog, vojnici će biti raspoređeni samo za obranu i sigurnost veleposlanstva, koje se nalazi u dometu ruskih projektila, rekli su američki dužnosnici. Njihova prisutnost unutar Ukrajine označila bi eskalaciju u odnosu na prvobitno Bidenovo obećanje da američki vojnici neće biti poslani u tu zemlju.

Medij navodi kako nije bilo službenih zahtjeva o ovom pitanju američkom predsjedniku Joeu Bidenu, šefu Pentagona Lloydu Austinu i zapovjedniku Vijeća načelnika stožera američkih oružanih snaga Marku Milleyju.

U isto vrijeme, neki predstavnici Pentagona željeli bi vratiti u Ukrajinu specijalne snage koje su obučavale ukrajinske postrojbe. U ovom trenutku, američko veleposlanstvo u Kijevu čuva Diplomatska sigurnosna služba pri State Departmentu.

Dana 18. svibnja, nakon tromjesečne stanke, SAD su nastavile s radom svog veleposlanstva u Kijevu i poduzele dodatne mjere kako bi osigurale sigurnost osoblja diplomatske misije. Veleposlanstvo je bilo zatvoreno u veljači, preciznije – premješteno je u Lavov – grad na krajnjem zapadu Ukrajine. Kasnije je State Department izvijestio kako najveći dio američkog diplomatskog zbora u Ukrajini radi u Poljskoj. Američko veleposlanstvo se 2. svibnja vratilo iz Poljske u Lavov.

Komentari

komentar





You may also like