Medij: Pfizer i BioNTech Africi ponudili previsoku cijenu cjepiva protiv Covida-19

Američka tvrtka Pfizer i njemački BioNTech ponudili su 50 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 zdravstvenim institucijama u Africi po pretjeranoj cijeni, objavio je u nedjelju,  3. siječnja, američki Bloomberg.

“Previše visoku cijenu” obznanio je predstavnik južnoafričkog predsjedništva (JAR) Afričke unije. Afrička unija trenutačno pregovara s nizom drugih dobavljača cjepiva, uključujući Johnson & Johnson. Istodobno, 24. prosinca, Afrička izvozna-uvozna banka izvijestila je da afričkim zemljama žurno treba više od 9 milijardi dolara za kupnju minimalno potrebne količine cjepiva za zaustavljanje epidemije na kontinentu. Do danas je u Africi identificirano 2 782 260 zaraženih koronavirusom, od kojih je više od 66 tisuća umrlo. JAR ima najveći broj zaraženih i umrlih, a slijede je Maroko, Egipat, Tunis i Etiopija.

Treba napomenuti kako je većina afričkih zemalja članica COVAX-a, međunarodnog mehanizma kojeg je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija – WHO u suradnji s Globalnim savezom za cjepiva i imunizaciju – GAVI i Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije. Međutim, prema stručnjacima, ove godine se ne može cijepiti više od 20% afričkog stanovništva u okviru programa COVAX.

 

 

Komentari

komentar





You may also like