Medij: Pomirba Damaska i sirijskih Kurda

Dijalog između Damaska ​​i sirijskih Kurda od posebne je važnosti, budući da o njemu ovisi provedba načela mirnog suživota, navodi medij Al-Ain (UAE). Autor teksta Kurshid Delhi vjeruje kako bi se dvije strane trebale ujediniti protiv Turske, koja podupire teroriste

U tekstu se navodi kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prije cca dva tjedna pozvao sirijske Kurde da se vrate punopravnom dijalogu s Damaskom i da ne podlegnu separatističkim tendencijama.

Prije nekoliko dana posebni predstavnik predsjednika Ruske Federacije za Siriju Aleksandar Lavrentjev skrenuo je pozornost sirijskim Kurdima na “vijesti” o povlačenju američkih snaga iz Afganistana. Pozvao je na uspostavu dijaloga između sirijskih Kurda i Damaska, potragu za “kompromisnim rješenjima” i potrebu sklapanja konkretnih sporazuma.

Kurdi su pozitivno ocijenili izjave Moskve, izražavajući spremnost za razgovor o političkoj nagodbi sa sirijskom vladom i potvrđujući da samo dijalog može dovesti do političkog rješenja sirijske krize.

Prvo, mora se reći da svaki dijalog koji će pridonijeti obnovi stabilnosti u Siriji i postizanju pomirenja između dviju sukobljenih strana ostaje glavni i željeni cilj za Sirijce pogođene neprijateljstvima.

Dijalog između Damaska ​​i sirijskih Kurda od posebne je važnosti, jer o njemu ovisi provedba načela mirnog suživota, budućnost zemlje i rješenje problema koji proizlaze iz turske okupacije na sjeveru i istoku Sirije, navodi se dalje u tekstu.





Treba napomenuti važnost uloge Rusije kao garanta dijaloga dviju strana, posebno s obzirom na činjenicu da je bila u stanju olakšati sklapanje sporazuma između Kurda i Damaska ​​u sigurnosnoj i vojnoj sferi nakon što su Turci zauzeli granicu na potezu od Ras al-Aina do Tell Abyada,  dugom 120 kilometara i dubokom do 32 kilometra. Ti su sporazumi doveli do raspoređivanja sirijske vojske u brojna područja koja se graniče s Turskom, a također su povećali ruski utjecaj na istoku Eufrata nakon povlačenja američkih trupa.

Usprkos njihovim različitim stavovima, sirijska vlada i Kurdi postigli su razumijevanje o pojedinim pitanjima koja mogu pridonijeti željenom dijalogu između dviju strana. Primjerice, slažu se oko važnosti teritorijalne cjelovitosti i ujedinjenja Sirije suočene s turskom prijetnjom. Turska je aktivno uključena u “turcizaciju” teritorija koje je zauzela tijekom vojnih operacija “Štit Eufrata”, “Maslinova grana” i “Izvor mira”.

Sirijski Kurdi i službeni Damask imaju zajedničke interese u svjetlu ekonomske i humanitarne krize kojoj je zemlja bila izložena kad su naftna i plinska polja prešla pod kontrolu Kurda. Također treba napomenuti da tijekom godina sirijske krize nisu zabilježeni oružani sukobi između vladinih snaga i Kurda. Uz to ih povezuje borba protiv terorističkih organizacija i skupinom “Jabhat al-Nusra” koju je podržala Turska. Neki analitičari vjeruju da je dijalog dviju strana prvi korak prema idućoj fazi provedbe sirijske strategije.





Nije tajna da su Kurde zabrinule dvije stvari: prva je iznenadno povlačenje Amerikanaca iz Sirije, prepuštanje Kurda njihovoj sudbini, a druga su stalne prijetnje od strane Turske i mogućnost novog tursko-američkog dogovora u svjetlu prijedloga turskog predsjednika da osigura sigurnost zračne luke u Kabulu nakon povlačenja američkih snaga.

S druge strane, Damask razumije da se sirijska kriza pretvorila u međunarodnu i regionalnu krizu te da se bilo koja vojna akcija na sjeveru ili istoku Sirije ne može provesti bez uzimanja u obzir kurdskog čimbenika.

Autor podsjećana politiku koju su slijedili Washington i Moskva nakon sastanka Bidena i Putina u Ženevi, dogovore u Vijeću sigurnosti UN-a o proširenju prekograničnog mehanizma za dostavu humanitarne pomoći u Siriju, povlačenje američkih snaga iz stranih zemalja i iskreni razgovori o tome da se  ne namjerava promijeniti sirijski režim. Sve gore navedeno važni su čimbenici u borbi za poticanje Damaska i Kurda na dijalog.

Sva pozornost sada je usmjerena na ulogu Rusije i njezinu sposobnost pritiska na Damask i Kurde da postignu prihvatljivo rješenje koje će očuvati teritorijalni integritet Sirije i osigurati nacionalni identitet Kurda u pluralističkoj demokratskoj državi, navodi se u tekstu.

Damask zanima uspjeh unutarnjeg sirijskog dijaloga, dok je Rusija usredotočena na borbu za utjecaj s Turskom ili Sjedinjenim Državama u istočnoj Siriji.

Vjerojatno je kako će objava o konačnom ruskom uspjehu u Siriji zahtijevati dijalog između Damaska ​​i Kurda koji će dovesti do konkretnih sporazuma, izjavio je Lavrentiev. Ti će sporazumi Sirijcima približiti pronalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu i poslužiti kao polazna točka za obnovu stabilnosti, mira i zemlje u cjelini.

 

Komentari

komentar

You may also like