Medij proglasio Zelenskog najmoćnijom osobom Europe za 2023. godinu

Medij POLITICO Europe proglasio je u srijedu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najmoćnijom osobom u Europi za 2023. godinu.

“Volodymyr Zelenski, osoba kojoj Europa ne samo vjeruje, već joj se divi i koju slijedi – za razliku od prethodnih predsjednika Ukrajine. Pogledajte samo kako europski čelnici koji zabilježe rezultate na biralištima trče u Kijev na fotografiranje s 44-godišnjakom svečanog izgleda u njegovoj sada već legendarnoj maslinastozelenoj majici. Stajanje uz njega je način na koji političari žude da budu viđeni.” – navodi se u tekstu POLITICO Europe.

Ono što je Zelenski učinio je uvjerio ostatak Europe da je njezina budućnost vezana uz Ukrajinu — u što je malo tko vjerovao prije ruske invazije u veljači. Njegove komunikacijske vještine bile su ključne. Njegova retorika oštro iznosi zlonamjernost ruskog režima protiv kojeg se bori, raspršujući velik dio europske vjere – osobito u Berlinu i Parizu – da Moskva može biti partner.

Medij je rangirao 27 drugih imena u tri kategorije koje uključuju “Izvršitelje” s formalnom moći da obave stvari, “Ometače” spremne promijeniti status quo i “Sanjare” koji predstavljaju ideje koje pokreću europsku moć i politiku.





Njemački ministar gospodarstva i klime Robert Habeck proglašen je “Doerom” broj jedan, dok je “Dreamer” broj jedan finska premijerka Sanna Marin. Talijanska premijerka Giorgia Meloni proglašena je “Ometačem” broj jedan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na 9. mjestu “Sanjara” s potkategorijom „Gubitnik“, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 9. na listi “Razrušitelja”.

Rang-listu možete pogledati ovdje, pri čemu vam ostavljamo privilegiju da o svemu ovome samostalno donesete svoj sud.

 

 

Komentari

komentar

You may also like