Medij: Protuzračna obrana Krima presrela ukrajinske dronove i projektile: Zašto projektili Grom-2 ne mogu proći pored S-400

Dana 6. svibnja ove godine ruska protuzračna obrana na poluotoku Krim presrela je napad dviju ukrajinskih balističkih raketa Grom-2, što je bio posljednji od višestrukih pokušaja napada Ukrajine na taj teritorij posljednjih tjedana – piše američki specijalizirani medij za vojnu tematiku Military Watch(MW), analizirajući što je uzrok ukrajinskih neuspješnih napada.

Raketni sustav Grom-2 razvijen je na temelju sovjetskih tehnologija koje je Ukrajina naslijedila raspadom SSSR-a, i iako je isporučen samo u ograničenom broju, zamijenio je dio sovjetskih kopnenih raketnih sustava Točka-U koje su bile odgovorne za većinu napada na ruske ciljeve.

S dometom od 500 km i noseći bojevu glavu od 500 kg, projektili na kruto gorivo postavljaju se iz lansera transportera za podizanje, što omogućuje preživljavanje zahvaljujući mobilnosti – navodi MW.

 

Ulaskom u službu sredinom 2010-ih nakon višestrukih odgoda, Grom je relativno osnovni dizajn balističke rakete za 21. stoljeće, a nedostaju mu značajke viđene na inozemnim projektilima kao što su ruski Iskander i sjevernokorejski KN-23 uključujući polubalističke spuštene putanje s vrlo niskim apogejima i sa sposobnošću izvođenja opsežnih manevara u letu.

Ove vrste sposobnosti su bile prvenac balističkih projektila OTR-23 Oka iz sovjetske ere i one čine raketne napade daleko težim za presretanje, iako ih je ukrajinska nesposobnost da razvije slične značajke za vlastitu klasu balističkih projektila učinila ranjivima na modernu rusku protuzračnu obranu – navodi dalje specijalizirani američki medij.





Korištenje dvaju od ograničenog broja projektila Grom-2 dostupnih za pokušaj napada na Krim ukazuje na visoki prioritet dodijeljen operaciji, pri čemu strateški locirani teritorij koji je nekada držala Ukrajina ima značajnu simboličku vrijednost za obje strane u aktualnom rusko-ukrajinskom ratu koji ga je i učinio prioritetnom metom napada.

Lansiranje dviju raketa Grom na Krim blisko se poklopilo s pokušajem napada dronom u kojem je korišteno više od deset zrakoplova, a koji je gađao glavni grad te regije – Sevastopolj.

Krimski guverner Mihail Razvožaev izvijestio je: “Snage protuzračne obrane i postrojbe za elektroničko ratovanje spriječile su još jedan napad na Sevastopolj,” bez štete na objektima u gradu. Ukrajinski dužnosnici opetovano su izrazili namjere da pokrenu kopneni napad na Krim i zauzmu ga od ruskih snaga, iako su nedavni gubici na bojišnici protiv ruskih snaga ozbiljno doveli u pitanje njihovu sposobnost da razmotre velike ofenzive – navodi Military Watch.





Krim je jedan od najsnažnije utvrđenih teritorija u Rusiji s višeslojnom mrežom protuzračne obrane izgrađenom s oko tri jedinice S-400 – raketnog sustava zemlja-zrak dugog dometa, sposobni pružiti veliku razinu obrane koristeći višestruke komplementarne klase projektila s različitim dometima i karakteristikama performansi. Oni su podržani sredstvima PZO, uključujući sustave protuzračne obrane S-300PM i Pantsir, sustave balističkih raketa Iskander, sustave krstarećih raketa Bastion i tri pukovnije borbenih zrakoplova – zaključuje američki medij.

 

Komentari

komentar

You may also like