Medij: Putin je izgubio plinski rat protiv Njemačke

Bilo bi prerano govoriti o ruskom vojnom porazu u Ukrajini. Ali Vladimir Putin je izgubio plinski rat protiv Njemačke – to se već može sa sigurnošću reći, piše Deutsche Welle. Njemačka ima najveće skladišne ​​kapacitete prirodnog plina u cijeloj Europskoj uniji. A ako su sredinom siječnja, na vrhuncu sezone grijanja, skladišta još uvijek puna više od 90%, to znači da gubitak ruskih zaliha plina više ne predstavlja prijetnju.

Kad je Rusija napala Ukrajinu prije gotovo jedanaest mjeseci, Njemačka je uvozila više od polovice prirodnog plina iz Rusije. Ucjenjivanje Njemačke stoga je bilo središte ekonomskog pritiska koji je Moskva vršila na Europsku uniju, s ciljem potkopavanja europske podrške ukrajinskom narodu i njihovoj vojsci.

Njemačka je već peti mjesec bez Gazproma

Plan je propao. Nijemci se ne smrzavaju u svojim domovima; nisu bili prisiljeni zatvoriti svoje tvornice. Političari u Berlinu više se ne boje da bi se Moskva mogla osvetiti Njemačkoj i dovesti zemlju u bezizlaznu situaciju. Ne — Njemačka se sama odrekla ugljena i sirove nafte iz Rusije u sklopu sankcija EU-a, a od kraja kolovoza ne dobiva ni prirodni plin od Gazproma.

Drugim riječima, Nijemci već pet mjeseci žive bez plina iz navodno neophodnog ruskog plinovoda — a čini se da se najveće europsko gospodarstvo dobro nosi. Da, još uvijek se očekuje recesija; to ne bi bilo iznenađujuće, s obzirom na kolaps opskrbnih lanaca starih desetljećima i eksploziju cijena energije. Ali pokazatelji sve više pokazuju da će pad vjerojatno biti prilično blag. Čak i rekordna inflacija usporava.

U međuvremenu, Berlin širi svoju vojnu potporu Kijevu, što se može smatrati dodatnim, neizravnim dokazom neuspjeha Putinove “specijalne operacije na plin”. Početkom siječnja – kada je Njemačka već treći tjedan zaredom skladištila plin, što je najnekarakterističnije za to doba godine – njemačka je vlada promijenila svoj stav i konačno je bila uvjerena da Ukrajini isporuči oklopne transportere. Teški borbeni tenkovi mogu uslijediti; rasprave su već u tijeku.





Regulatorno tijelo uvjerava da je opasnost prošla

Kao dodatni dokaz da je Putin izgubio plinski rat, njemačkom gospodarstvu i stanovništvu poslana je nedvosmislena poruka da je opasnost prošla od dva izvora u isto vrijeme: državnog regulatornog tijela i industrijskog udruženja.

Prvo je Savezna agencija za mrežne djelatnosti službeno objavila da je “nestašica plina ove zime sve manje vjerojatna”. U novinskom intervjuu, šef agencije, Klaus Müller, dodao je kako sada očekuje da će cijene plina prestati fluktuirati i stabilizirati se oko sadašnje razine. To je još uvijek znatno više nego prije, ali daleko niže od rekordnih razina viđenih u ljeto. Müller je poručio da bi, uz ove cijene, energetski intenzivni sektori njemačke industrije “konačno mogli ponovno ojačati”.





Ubrzo nakon toga, INES, Udruga njemačkih operatera skladišta plina i vodika, predstavila je scenarije za 2023. na svojoj mjesečnoj konferenciji za novinare. Pod pretpostavkom normalnog vremena i temperatura, popunjenost na kraju ove zime bila bi 65 posto, tvrdi se. To bi bila izuzetno udobna polazna točka za skladištenje plina tijekom ljetnih mjeseci i za osiguravanje razine popunjenosti od 100% već u rujnu.

Drugim riječima, stručnjaci iz industrije uvjeravaju njemačke tvrtke i kućanstva da ne trebaju očekivati ​​nikakve probleme sa rezervama plina ni ove ni sljedeće zime – pod uvjetom da se “održe trenutna velika smanjenja potrošnje.”

Gazprom izgubio svoje najveće prodajno tržište

Međutim, stručnjaci INES-a modelirali su i najgori mogući scenarij: ako vrijeme postane posebno hladno, a dostupnost ukapljenog prirodnog plina masovno padne kao rezultat iznenadne, vrlo velike potražnje iz Azije, a Rusija istovremeno zaustavi sve isporuke plina Europi, Njemačka bi bila prisiljena dijeliti svoje rezerve u znak solidarnosti s drugim zemljama EU-a. Ipak, čak i u takvom scenariju, Njemačka se ne treba bojati nestašice plina ni u sadašnjem ni u sljedećem razdoblju grijanja.

U suštini, ova dva dogovora su uvjerljiva potvrda da je Putin doista izgubio svoj plinski rat. Njemačka u 2023. ulazi bez ruskog plina i ne treba brinuti o gubicima. Upravo je to poraz Kremlja: ruski prirodni plin više nije učinkovito oružje protiv Njemačke. Ovaj gubitak ima još dalekosežnije posljedice: državna tvrtka Gazprom izgubila je svoje najvažnije inozemno prodajno tržište. Prije samo godinu dana, četvrtina svog izvoza bila je prodana u Njemačku.

Medij: Njemačka upala u zamku zbog odbijanja ruskog plina

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like