Medij: Putin je pobijedio Europu plinskim sporazumom s Kinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin nadigrao je Europu kada je pristao povećati isporuke plina Kini, izjavio je Anthony Ashkenazy, kolumnist britanskog lista Daily Express čije riječi prenosi medij Eadaily.

Autor članka ocjenjuje projekt sklapanja ugovora o izgradnji novog plinovoda s Kinom ekvivalentnim količinama „plavog energenta“ koje je planirano slati u Europsku uniju plinovodom Sjeverni tok 2.

“Sporazum će udvostručiti izvoz u Kinu, godišnje će se do 50 milijardi kubnih metara prirodnog plina transportirati novim velikim plinovodom Snaga Sibira 2. To se događa u trenutku kada ostatak Europe doživljava ozbiljnu energetsku krizu”, piše Askhenazy.

Podsjećamo kao su Vladimir Putin i Xi Jinping razgovarali o projektu plinovoda Snaga Sibira 2 tijekom online razgovora 15. prosinca. O tome smo tada izvijestili, što možete pogledati ovdje ili ispod teksta.

U proljeće 2020. Putin je naložio Gazpromu prijelaz u prvu fazu projekta Snaga Sibira 2, a taj će plinovod omogućiti objedinjavanje plinskih transportnih sustava na istoku i zapadu Rusije. Osim toga, moći će isporučiti do 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje kroz Mongoliju u Kinu i plinificirati niz ruskih regija.

U siječnju 2021., čelnik Gazproma, Aleksei Miller, objavio je kako je ta tvrtka počela projektiranje i istraživanje u svezi spomenutog novog plinovoda, koji će omogućiti i izvozne isporuke plina iz Zapadnog Sibira i na Zapad i na Istok. Do sada se plin iz Zapadnog Sibira usmjeravao samo za europske potrebe. Produžetak plinovoda Snaga Sibira 2 bio bi plinovod Soyuz Vostok, koji će prolaziti kroz Mongoliju.





Putin i Jinping: summit Rusije, Indije i Kine; novi plinovod, mega-autocesta do EU

 





Komentari

komentar

You may also like