Medij: Putin „opalio šamar“ njemačkoj vladi

Čim se gradnja prve cijevi Sjevernog toka 2 završila, Putin je iskoristio plinovod u sukobu s Ukrajinom. Ovo je napad na njemačku vladu, koja je vjerno branila projekt kao isključivo gospodarski, smatra autor članka u njemačkom Franfurter Allgemeine Zeitung-u Reinhard Veser.

Njemačka vlada godinama je odbacivala sve političke argumente protiv plinovoda Sjeverni tok 2, tvrdeći kako je to čisto gospodarski projekt koji neće naštetiti Ukrajini, budući da će se Njemačka pobrinuti da ona i dalje ostane tranzitna zemlja za ruski plin. Pri tom je zanemaren glavni argument protiv plinovoda: da će Ukrajina postati osjetljivija na političke i vojne napade Rusije ako Kremlj ekonomski prestane ovisiti o nesmetanom tranzitu svog najvažnijeg izvoznog proizvoda kroz tu zemlju.

Autor smatra kako je Vladimir Putin verbalnom pljuskom “zahvalio” Berlinu na potpori projektu: na dan kada je Rusija objavila da je prva cijev Sjevernog toka 2 spremna za protok plina, zahtijevao je da Ukrajina pokaže “dobru volju” kao odgovor na nastavak tranzita plina … Jasno je odmah kazao na što misli: zemlja koju su napale njegove postrojbe ne bi trebala koristiti prihod od tranzita ruskog plina za potrebe jačanja svoje vojske.

Srazmjeran odgovor na ovaj Putinov napad bila bi izjava njemačke vlade da će sa svoje strane puštanje u pogon gotovo dovršenog plinovoda ovisiti o manifestaciji “dobre volje” od strane Putina – u odnosu na Ukrajinu i oporbu u svojoj zemlji, zaključuje autor u članku FAZ-a.

 

Komentari

komentar





You may also like