Medij: Putin pobjeđuje u pregovorima

Američki komentator Avraham Shama, u jučer objavljenom članku u tamošnjem mediju The Hill navodi kako ruski predsjednik Vladimir Putin opet pobjeđuje u aktualnim pregovorima sa SAD-om i da će zahtijevati od Zapada da potvrdi rusku sferu utjecaja – sve dok SAD ne budu željele razmotriti korištenje sile kako bi ga odvratile od njegovog velikog plana za rekonstrukciju Sovjetskog Saveza.

Autor navodi kako će na kraju Putin uspostaviti nazočnost u Ukrajini i biti dobrodošao u Bjelorusiji i Kazahstanu, ali da tu neće stati, i da će u međuvremenu dobiti još više simpatizera kod kuće i među američkim konkurentima u svijetu.

Smatra kako SAD nikada neće pristati da prostor ex SSSR-a minus tri baltičke države bude ruska sfera utjecaja i da oni tamo odlučuju o obrambenim i drugim politikama, ali da činjenica da Putin, „čelnik zemlje čija je ekonomija mala kao talijanska, može pozvati partnere SAD-a i NATO-a s takvim zahtjevom na stolu govori: Putin ima prednost“.

Također smatra kako je moguća opcija i da Zapad odbije  Putinove zahtjeve i nametne nove sankcije Rusiji – dalekosežne, kakve SAD do sada nisu pokretale.

Pri tom navodi kako bi one mogle uključivati i „prošireni kibernetički napad  na ruske sustave zračnog i kopnenog prijevoza; komunikacija, uključujući internet, radio i televiziju; bankarstvo i tržišta kapitala; energiju; i sve što čini da država funkcionira“ jer da SAD imaju cyber arsenal sposoban izvesti takav napad i „zaustaviti život u Rusiji“.

Autor teksta dalje kaže kako se državni tajnik Antony Blinken ponaša poput britanskog premijera  Chamberlaina,  „koji je 1939. bio spreman razmišljati o svemu osim o ratu protiv Hitlera“, a da su u takvim situacijama nasilnici oni koji odlučuju. „Sada je to Putin“, a „sutra bi mogao biti Kinez Xi Jinping“.





Avraham Shama na kraju kritizira i američke saveznike iz NATO-a, kazavši kako se čini „da je njihov cilj kontrolirati štetu koju Putin može nanijeti“.

Komentari

komentar





You may also like