Medij: Putin se smije dogovoru Biden-Merkel o „Sjevernom toku 2“

Ruski čelnik Vladimir Putin brinuo se da će se konture prijetećeg dogovora između Sjedinjenih Država i Njemačke radi zaštite ukrajinskih interesa promijeniti nakon završetka plinovoda Sjeverni tok 2. No, kako se pokazalo, nije se trebalo brinuti – politička poluga bila je na Putinovoj strani, piše američki medij Washington Examiner – preciznije, njegov autor Tom Rogan.

Medij napominje da će se “Putin samo nasmijati smiješnom dogovoru američkog predsjednika Joea Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel”.

„Projekt na koji su bivši predsjednik Donald Trump i Kongres uveli sankcije, a predsjednik Joe Biden, ga, naprotiv, odobrio, potkopat će ukrajinsko gospodarstvo i učiniti europsku energetsku sigurnost ovisnom. Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali su postići dogovor kako bi ublažili te strahove”, navodi Washington Examiner, smatrajući kako je Putin još jednom pobijedio sve.

Članak također skreće pozornost na „kontinuirano uvažavanje njemačke vlade prema Putinu i politiku moljenja Bidenove administracije prema Moskvi”.

“Drugim riječima, Bidenovo obećanje da će biti oštar prema Rusiji ne izgleda baš uvjerljivo”, navodi američki medij i to potkrepljuje riječima kako, “dok Biden i Merkel plešu riječima, Putin pleše s ratom. Ruski čelnik zadržava masovne kombinirane formacije naoružanja na ukrajinskim granicama”, a autor teksta je podsjetio i na prošlotjedni Putinov članak u kojem veliča “ruski teritorijalni supremacizam” a za Ukrajinu navodi kako “može postojati samo pod ruskom vlašću”.

Ovdje bismo dodali slijedeće: mnogi i unutar SAD-a, a ne samo Ukrajine i istočnog krila EU, na američko-njemački sporazum o Sjevernom toku 2 gledaju kritički. Ne samo Trumpovi republikanci, već i podosta članova Kongresa iz redova demokrata. Pojedini kongresmeni upravo danas apeliraju da Biden odgodi posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu, zakazan za 30. kolovoza, s obzirom kako tada zbog odmora tamo neće biti kongresmena koji podupiru proukrajinsku politiku SAD-a i koji se sa Zelenskim neće moći sastati. Drugim riječima Zelenski će biti “jedan na jedan” ili bolje rečeno na “milost i nemilost” pred Bidenom.
Zbog svega toga Biden će se trebati dobro potruditi kako bi opravdao svoj sporazum s Angelom Merkel pred svojim političkim oponentima i kritičarima. Oko ključnih medija neće imati problema, oni su mu ionako, najblaže rečeno skloni. Slično vrijedi i za američke stratege za koje navedeni sporazum nije upitan: Washington jednostavno nije imao drugog rješenja, smatraju oni.

Progutati ponos za Washington je ipak lakše nego činiti poteze koji će štetiti američkim geopolitičkim interesima. A konfrontacija s Berlinom, koji čvrsto stoji iz Sjevernog toka 2, za posljedicu bi imala upravo to.

Komentari

komentar

You may also like