Medij: raste rizik da se na summitu EU neće dogovoriti o embargu na rusku naftu

Nejedinstvo oko uvođenja naftnog embarga protiv Rusije unutar Europske unije i dalje je jedna od vodećih tema svjetskih medija, ne samo poslovnih. To je i razumljivo, promatrano kroz dva ključna aspekta: prvo, izvoz nafte je djelatnost koja najviše puni ruski državni proračun i to u vrijeme dok ta zemlja provodi vojnu operaciju u susjednoj Ukrajini; i drugo, ruska je nafta ključna za opskrbu EU čije su pojedine članice o njoj gotovo u potpunosti ovisne. Supstitut za rusku naftu u ovako neizvjesna geopolitička vremena nije lako pronaći, prije svega u kontekstu sigurne i stabilne isporuke, a da o stabilnosti cijena i ne govorimo.

O problemu s kojim se po ovom osjetljivom pitanju susreće EU piše i ugledni američki medij Bloomberg.

Vjerojatnost da se na summitu EU sljedećeg tjedna neće uspjeti dogovoriti o embargu na rusku naftu raste jer se Mađarska i dalje protivi tom potezu, izvijestio je u ponedjeljak američki medij, pozivajući se na anonimne izvore.

“Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je nekoliko tjedana ranije da bi dogovor o embargu na naftu mogao biti razrađen na summitu europskih čelnika. Ali sada njegova vlada jasno daje do znanja kako neće biti napretka barem do lipnja”, navodi američka agencija, a vijest prenosi i ruski medij Interfax.

Mađarska je u ponedjeljak u Bruxellesu ponovno predstavila popis svojih zahtjeva i napomenula kako je prije uvođenja embarga potrebno pronaći rješenje za mađarske energetske probleme. Pritom je jedan od Bloomberg-ovih izvora primijetio da se stav Mađarske, čini se, samo zaoštrava.

Kako bi se pomakle s mrtve točke, vlasti EU predložile su odgoditi rok za postupno izbacivanje ruske nafte do kraja 2024. za Mađarsku i Slovačku, te do lipnja 2024. za Češku. Budimpešta je pak izjavila da bi za restrukturiranje njezine naftne industrije bilo potrebno najmanje 770 milijuna eura.





Ranije su mađarske vlasti također inzistirale da će Budimpešta podržati sankcije prema ruskoj nafti ako se iz njih isključi opskrba naftovodima. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó izjavio je da bi kompenzacija od 15-18 milijardi eura od strane EU mogla biti rješenje za Mađarsku u svezi planova za zabranu uvoza nafte iz Rusije.

U međuvremenu, neke zemlje članice EU predložile su uklanjanje sankcija protiv ruske nafte iz nadolazećeg šestog sankcijskog paketa. Druge zemlje predložile su da 26 država EU prihvati embargo u kojem Mađarska neće sudjelovati. Međutim, jedan izvor Bloomberga izrazio je zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja, strahujući od daljnjeg slabljenja potencijala šestog paketa sankcija i mogućnosti da će druge zemlje EU početi tražiti iznimke za sebe.

Vrijedi podsjetiti i da je već ranije u svibnju, prijedlog da se europskim tvrtkama zabrani pružanje usluga Ruskoj Federaciji u transportu njezine nafte skinut s dnevnog reda zbog prigovora Grčke.





Komentari

komentar

You may also like