Medij: Rusija će modernizirati krstareću raketu Kalibr, koja će još dugo biti prijetnja NATO-u

Rusija modernizira svoj krstareći projektil Kalibr koja se lansira s brodova i podmornica, nalik na američku krstareću raketu Tomahawk. s ciljem poboljšanja njezinih performanse za buduća ratna zbivanja. To nije tako iznenađujući razvoj stanja s obzirom na veliki arsenal krstarećih i balističkih projektila u toj zemlji, navodi američki The National Interest.

“Kalibr” se može ispaljivati ​​iz zraka, s površinskih brodova i podmornica na udaljenosti do 1400 kilometara. Koncern Almaz-Antey, proizvođač Kalibra, radi na “poboljšanoj” verziji projektila s “većim performansama”, navodi TNI pozivajući se na rusku agenciju TASS.

Istodobno, detalji planiranih poboljšanja se ne navode u članku TASS-a, a umjesto toga, nejasno se govori o povećanju “borbene učinkovitosti”.

“Naravno, radi se na poboljšanju Kalibra. Ministarstvo obrane ima veliki interes za ovu vrstu oružja. Planiramo značajno poboljšati performanse leta, povećati učinkovitost borbene uporabe. Kao rezultat toga, čekamo proizvod koji je značajno superiorniji u odnosu na sadašnju generaciju”, izjavio je predsjednik navedenog ruskog koncerna u intervjuu za časopis “Nacionalna obrana”.

Ove rakete, koje je ruska vojska prvi put upotrijebila tijekom svoje vojne operacije u Siriji, korištene su 13 puta u borbi, prenosi TASS.

Mnogo je pitanja oko ažuriranja ove ruske krstareće rakete. Iako je njezin domet od 1400 kilometara stavlja u istu kategoriju kao krstareću raketu američke mornarice Tomahawk, ostaje za vidjeti hoće li njegova nadogradnja odgovarati najnovijem američkom dizajnu koji su već ugrađen u današnje Tomahawke.





Na primjer, krstareće rakete Tomahawk Block IV američke mornarice koriste dvosmjernu podatkovnu vezu za razmjenu podataka o ciljevima i korekcije smjera tijekom leta prema potrebi. Tomahawk vođen GPS-om također ima napredne mogućnosti mapiranja i navigacije te način rada baraže, koji lebdi u blizini potencijalnih ciljeva dok ne dobije ažurirane obavještajne podatke i oznake ciljeva. Nedavno je američka mornarica stvorila taktičku verziju Tomahawka s naprednim tehnologijama navođenja, koji omogućuju da se prilagodi smjer u letu i pogode pokretne mete. Ova bi se tehnologija mogla pokazati odlučujućom, jer omogućuje Tomahawku da u pomorskoj bitci sudjeluje s neprijateljskim brodovima u pokretu.

Stoga je pravo pitanje o nadograđenom Kalibru koliko će se približiti nadograđenom Tomahawku.  Rusi nisu otkrili detalje, ali je razumno pretpostaviti da će Kalibr predstavljati prijetnju NATO-u još dugi niz godina, navodi američki medij u autorskom članku Chrisa Osborna.

Ovdje bismo dodali kako se krstareće rakete Kalibr od strane ruske vojske aktivno upotrebljavaju u sadašnjem vojnom sukobu u Ukrajini. Lansiraju se uglavnom iz akvatorija Crnog mora – iz brodova, a od nedavno, po prvi put i iz podmornice, o čemu je rusko MO objavilo video snimku. Ciljevi Kalibra uglavnom su vojni, logistički i infrastrukturni objekti kojima se služi ukrajinska vojska na čitavom teritoriju zemlje, kao i njezini utvrđeni položaji.





Chris Osborne je urednik The National Interesta. Bivši je dužnosnik Pentagona, visokokvalificirani stručnjak u Uredu pomoćnika ministra obrane za opskrbu, logistiku i tehnologiju. Bivši je voditelj i vojni specijalist na brojnim američkim TV kućama. Radio je kao gostujući vojni stručnjak za Fox News, MSNBC, The Military Channel i The History Channel. Magistrirao je komparativnu književnost na Sveučilištu Columbia.

Komentari

komentar

You may also like