Medij: Rusija Iranu avionom šalje zaplijenjeno zapadno oružje

U kolovozu je Rusija Iranu poslala oko 141 milijun dolara u gotovini i selekciju američkog i britanskog oružja zaplijenjenog u Ukrajini u zamjenu za desetke borbenih bespilotnih letjelica, izvijestio je jučer britanski Sky News pozivajući se na anonimni obavještajni izvor.

Sky News je izvijestio da je ruski vojni transportni zrakoplov Il-76 Candid “tajno prevozio gotovinu i tri modela streljiva – britansko lako protutenkovsko oružje sljedeće generacije NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger u zračnu luku u Teheranu u ranim jutarnjim satima 20. kolovoza”.

Iz izvješća nije jasno jesu li razmijenjeni samo projektili ili čitavi sustavi naoružanja. U slučaju Javelina, na primjer, kompletan sustav uključuje zapovjednu lansirnu jedinicu, CLU, koja se može višekratno koristiti i između ostalog ima sustav termalne optike. NLAW, Javelin i Stinger “bili su dio pošiljke britanske i američke vojne opreme namijenjene ukrajinskoj vojsci koja je ‘pala u ruske ruke'”, rekao je izvor. Videozapisi Rusa koji zarobljavaju ovu vrstu oružja u Ukrajini prvi put su se pojavili već na početku invazije. Kao dokaz koji podupire tvrdnju, sigurnosni izvor je britanskom mediju ponudio “satelitske snimke za koje tvrdi da prikazuju dva ruska vojna teretna zrakoplova u zračnoj luci u Teheranu”. Međutim, tvrdi da je samo jedan od ta dva zrakoplova bio odgovoran za prijevoz novca i preuzetog zapadnog oružja.

Posjedovanje tog oružja “moglo bi Iranskom korpusu čuvara islamske revolucije (IRGC) dati mogućnost proučavanja zapadne tehnologije i potencijalnog kopiranja iste”, navodi izvor. Zapadno oružje će “vjerojatno biti korišteno u obrnutom inženjeringu i korištenu u budućim ratovima”. U zamjenu za novac i oružje, Iran je isporučio Rusiji više od 160 dronova, uključujući 100 dronova Shahed-136, tvrdi izvor.

Komentari

komentar





You may also like