Medij: Rusija misli da Washington blefira

Kako bi spriječili invaziju na Ukrajinu, prijetnje Washingtona moraju biti strože

Autor jučer objavljenog teksta u Foreign Affairs-u Chris Miller osvrnuo se na američko-ruske pregovore u kontekstu moguće ruske vojne operacije u Ukrajini i sankcija kojima joj pri tom prijete iz Washingtona. Smatra kako Europa stoji na rubu rata pri čemu kritizira američku strategiju pregovora, koja je, prema njegovu mišljenju – preblaga, odnosno predlaganje „razornih“ sankcija Rusiji nije dovoljno da bi se zastrašilo Putina. Podsjeća kako je u prošlosti Putin dokazao da je spreman podnijeti „umjereno skupe sankcije“, kako je to bilo nakon aneksije Krima 2014. g.

Ukazuje na to da Rusija zna kako bi stroge sankcije naškodile i Zapadu, a da, osim toga, za njihovo uvođenje treba i pristanak Kine koja je najveći ruski trgovinski partner – što bi „moglo stvoriti niz drugih problema po Sjedinjene Države“.

„Biden kaže da je spreman nametnuti “razorne” ekonomske troškove ako Rusija izvrši invaziju. Njegova administracija zaprijetila je “odgovorom s velikim učinkom i brzim djelovanjem” na sankcije, rekao je jedan dužnosnik nedavno za New York Times . Ali čak su i najdetaljnije izjave dužnosnika administracije usredotočene na korake koje bi Sjedinjene Države mogle poduzeti, a ne na one na koje će se obvezati“, navodi autor teksta u Foreign Affairs-u.

Ukazuje i na problem Washingtona s pojedinim europskim saveznicima i navodi kako se Njemačka i Francuska opiru nastojanju EU da precizira koje će sankcije uvesti ako Putin napadne Ukrajinu, pri čemu se novi njemački kancelar zalaže za dijalog s Moskvom. „Zapadni saveznici šalju opasno kontradiktorne poruke o svojoj spremnosti da nametnu bilo što…, tvrdi autor.

„S obzirom na to da se američka domaća rasprava fokusira na niskobudžetne mjere (protiv Rusije, op.GN.) i s obzirom na to da je Europa podijeljena oko toga hoće li podržati skupe sankcije, Putin može misliti da Sjedinjene Države blefiraju kada prijete strogim sankcijama“, navodi se dalje u tekstu FA i dodaje kako „Washington ima snažne sankcije u svom arsenalu, poput stavljanja ruskih banaka na crnu listu“, koje su se u prošlosti već primjenjivale protiv Irana i Sjeverne Koreje.





Pri tom autor ne kaže kako su i pored toga i Iran i S. Koreja još uvijek tu tj. da sankcije nisu niti u najmanjoj mjeri utjecale na promjenu politika tih dviju zemalja, pa bi bilo čudno očekivati da će takav učinak onda imati protiv Rusije čije je gospodarstvo neusporedivo snažnije.

Komentari

komentar





You may also like