Medij: Rusija šalje 15 000 vojnika za obranu od ukrajinske protuofenzive na jugu

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je vojni korpus od 15 000 vojnika u južnu Ukrajinu kako bi ugušio protuofenzivu Kijeva, tvrde zapadni obavještajni dužnosnici za The National.

Dok ukrajinske trupe napreduju prema Hersonu, prvom većem urbanom području koje je Rusija zauzela, ruska vojska ne planira predati grad lako. Rusi su, navodno, pribjegli prevoženju trupa i zaliha u grad na improviziranom pontonskom mostu nakon što je posljednji cestovni prijelaz preko rijeke Dnjepar onemogućen ukrajinskim projektilima. Neimenovani zapadni obavještajci zapadni dužnosnici sada su potvrdili izvješća da su Rusi regrupirali nove snage. “Možemo potvrditi da vidimo formiranje novih snaga”, izvijestio je zapadni dužnosnik. “Vojni korpus  ima 10 000 do 15 000 pripadnika, ali nismo sigurni kako će biti angažirani”, tvrdi.

“Iako ne znamo gdje točno idu, najvjerojatnija opcija je jačanje linije Herson ili čak i novi ruski napad u južnoj regiji”. Ukrajinski dužnosnici rekli su da se gomilanje ruskih snaga odvija u blizini grada Krivij Rih koji je poznat po proizvodnji čelika, ali i kao mjesto gdje je Zelenski odrastao.  Nalazi se oko 50 kilometara od trenutne južne crte bojišnice. “Vrlo je vjerojatno da neprijatelj priprema protuofenzivu s naknadnim planom dolaska do administrativne granice regije Herson”, rekli su ukrajinski vojni zapovjednici u četvrtak.

Komentari

komentar

You may also like