Medij: Rusija UN-u predstavila dokaze o zločinima ukrajinske vojske

Na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a “Arria formula” u petak ruski su diplomati iznijeli, izvještava ruska agencija TASS, ‘goleme’ dokaze o zločinima koje su počinile ukrajinske vojne i nacionalističke skupine, a koje su posebno ometale evakuaciju civilnog stanovništva. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja naglasio je da ukrajinske vlasti i njihovi zapadni sponzori čine sve kako bi spriječili da ova tužna istina dođe u centar pažnje.

Sastanak “Arria formula” je neformalni sastanak članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC), koji mora sazvati član Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se sastanak održao.

TASS navodi da je Nebenzja zamolio svoje strane kolege da obrate dužnu pozornost na činjenicu da je ukrajinska vojska u više navrata raspoređivala teško naoružanje u stambena naselja i koristila civile kao živi štit, što je predstavljalo kršenje međunarodnog humanitarnog prava. “Imamo dovoljno razloga vjerovati da sva ta načela sustavno krše ukrajinska vojska i paravojske. Postoje brojni iskazi očevidaca o tome kako ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit”, rekao je.

Tvrdi se da su prisutni na sastanku upoznati s taktikom ukrajinske vojske stvaranja vatrenih položaja unutar stambenih zgrada i civilne infrastrukture. Navode da su tenkovi i druga oklopna vozila smješteni u prizemlju, a snajperisti, prijenosni projektili i teško naoružanje smješteni na krovu. Mirni civili, kazala je ruska delegacija, doslovno su stisnuti između njih, Ruski diplomati, navodi TASS, prikazali su video intervjue ukrajinskih civila koji su navodno uspjeli pobjeći iz zone neprijateljstava. Mnogi su svjedočili da je ukrajinska vojska otvorila vatru na automobile onih koji su pokušavali koristiti humanitarne koridore za evakuaciju.

Nadalje se na navodi da je nekoliko stranih novinara podijelilo je s publikom svoje dojmove iz prve ruke o nekoliko tjedana provedenih u Donjeckoj i Luganskoj Republici i teritorijama pod kontrolom ruske vojske. Tako je, između ostalih, talijanski novinar i dokumentarist Giorgio Bianchi rekao je da su dezinformacije i propaganda samo odgodile rješavanje sukoba. “Ja sam Europljanin. Ne želim da se lažne vijesti šire o Europi”, izjavio je. Neki su novinari prikazali svoja izvješća i intervjue s ljudima u republikama Donjeck i Lugansk, uključujući grad Mariupol. Svaki od ispitanika, tvrdi TASS, podijelio je osobna sjećanja kako su ukrajinski vojnici i pripadnici bojne Azov granatirali domove, ugrožavali živote civila i raspoređivali oružje u stambena naselja.

U nastavku prenosimo kratko priopćenje misije Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u vezano za neformalni sastanak. Misija SAD-a oštro je reagirala na izjave ruskih diplomata.





“Nećemo legitimirati današnju raspravu davanjem poduže službene izjave. Postupci Rusije govore sami za sebe, uvijek iznova. Danas nije drugačije. Zloupotreba Vijeća sigurnosti i UN-a od strane Rusije nije nova – u svjetlu brutalnog, neopravdanog i ničim izazvanog rata Moskve, više puta je pozivala na sastanke i neformalne rasprave kako bi izbacila neistine. A ovaj je trend započeo mnogo prije njezine potpune invazije na Ukrajinu ove godine – Misija Ruske Federacije pri UN-u već godinama koristi Vijeće sigurnosti za širenje dezinformacija, laži i lažnih narativa. Čini se da predstavnik Ruske Federacije misli da ih ponavljanje laži čini istinitim; ali to samo čini rusku taktiku transparentnijom za cijeli svijet. Rusija nikada nije bila izoliranija. SAD zaključuje da Rusija mora prekinuti svoj agresijski rat protiv Ukrajine i prestati koristiti Vijeće sigurnosti za širenje laži i dezinformacija.”

Komentari

komentar





You may also like