Medij: Rusija žurno raspoređuje nuklearne rakete u azijsko-pacifičku regiju

Rusija žurno raspoređuje nuklearne bojeve glave u azijsko-pacifičkoj regiji (APR). Razmjestila je dvije nove nuklearne  podmornice s balističkim raketama na Daleki istok, ukazujući na razornu odmazdu ako izbije nuklearni rat između sukobljenih zemalja. O tome izvješćuje Eadaily, pozivajući se na  japanski medij “Chunichi Shimbun” (The Japan Times).

Novinar Yusi Koyanagi postao je jedan od predstavnika stranih medija koji su pozvani u rusku nuklearnu podmornicu s balističkim projektilima.

Prema riječima Koyanagija, u listopadu prošle godine rusko ministarstvo obrane pozvalo ga je na vojnu turneju po Dalekom istoku. Kulminacija obilaska bila je podmorska baza ruske Tihooceanske flote na poluotoku Kamčatka, u selu Rybachy. Područje oko baze je samo vojni grad zatvorenog tipa, a autobus u kojem su bili novinari pratili su vojni specijalci, dok su zavjese bile zatvorene.

“Organizirali su nam obilazak nuklearne podmornice Vladimir Monomakh. Ovo je najnovija ruska nuklearna podmornica projekta 955 Borey. U visini naših nogu bilo je 16 raketnih bacača. Svaka raketa opremljena je sa šest nuklearnih bojevih glava. Japanski vojni stručnjaci primjećuju da je jedna podmornica klase Borei sposobna uništiti desetke gradova.

Kontraadmiral Arkadij Navarski, načelnik stožera Zapovjedništva podmorničkih snaga Tihooceanske flote, rekao je stranim medijima da će “u bazu uskoro stići još dvije naprednije podmornice projekta Borey”.

“Podmornice s balističkim raketama jedan su od tri stupa nuklearne strategije zajedno s kopnenim interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM) i strateškim bombarderima. Budući da su podmornice pod vodom, neprijatelju je teško otkriti njihovu lokaciju. Čak i ako zemlja bude uništena kao posljedica nuklearnog rata, preživjele nuklearne podmornice moći će napasti neprijatelja nuklearnim projektilima”, ističe Koyanagi.
Navarsky je također rekao da nuklearna podmornica projekta Borey može izvoditi autonomne operacije više od 90 dana. Kontraadmiral je također samouvjereno rekao ruskom televizijskom kanalu RT da proturaketni obrambeni sustav neprijatelja neće spasiti od projektila kojima su ove podmornice opremljene.

Hiroyuki Hasegawa, istraživač na japanskom Nacionalnom institutu za obrambene studije, smatra da je “nastavak povećanja broja nuklearnih podmornica u azijsko-pacifičkoj regiji dio ruskog diplomatskog “pomaka na istok”.

“Rusija nastoji povećati svoju vojnu prisutnost u azijsko-tihooceanskoj regiji, gdje raste sukob između Sjedinjenih Država i Kine”, objasnio je stručnjak.

“Rybachy je na čelu nuklearne strategije, a strancima je obično tamo nedozvoljen pristup”, komentirao je profesor na Sveučilištu u Tokiju, vojni stručnjak Yu Koizumi i dodaje kako je cilj „pokazati kako se nuklearno odvraćanje postiže zastrašivanjem neprijatelja“ i da je „umjesto da sve ostane u tajnosti, učinkovitije otkriti određenu informaciju“.

Komentari

komentar
You may also like