Medij: Ruska luka Taman obustavlja izvoz LPG-a zbog opasnosti od napada dronovima

Ruska crnomorska luka Taman spremna je obustaviti izvoz visoko eksplozivnog ukapljenog naftnog plina (LPG) zbog zabrinutosti povezanih s napadima bespilotnim letjelicama, rekla su Reutersu u petak tri izvora upoznata sa situacijom.

Rusija je posljednjih tjedana bila izložena ponovljenim napadima, pretrpjevši veliki prekogranični upad i napade dronovima uključujući Moskvu, rafinerije nafte u južnoj Rusiji i skladište goriva u blizini strateškog mosta koji povezuje rusko kopno s Krimom. Rusija tvrdi da Ukrajina stoji iza napada, uključujući prošlomjesečni napad na Kremlj. Kijev opovrgava optužbe.

Željeznički operateri u Rusiji i Kazahstanu već su objavili planove za ograničavanje isporuka tereta prema Tamanu, koji čini oko 7,5% ukupnog ruskog izvoza LPG-a. Tri izvora koja su izravno upoznata sa situacijom rekla su Reutersu da će Taman obustaviti rukovanje LPG-om, koji se također naziva propan-butan ili autoplin, zbog eksplozivne prirode goriva. Svi su izvori govorili pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

“Taman obustavlja prekrcaj LPG-a jer je opasan nakon svih tih napada – plinovi su najeksplozivniji”, rekao je jedan od izvora. Izvori nisu precizirali kada će luka prestati rukovati LPG-om, rekavši da će se prvo otpremiti postojeće zalihe.

Tamanneftegaz, operater kompleksa za prekrcaj Taman, koji također rukuje sirovom naftom i naftnim derivatima, nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Zabrinutost zbog napada bespilotnim letjelicama na rusku infrastrukturu najnoviji je primjer kako sukob u Ukrajini utječe na opskrbu energijom i koliko opskrba ovisi o sigurnosti u Crnom moru preko kojeg Rusija šalje gorivo na svjetska tržišta.





LPG se uglavnom koristi kao gorivo za automobile, grijanje i za proizvodnju drugih petrokemijskih proizvoda.

Dva izvora rekla su da će operacije LPG-a u kompleksu za prekrcaj Taman, koji ima kapacitet od 20 milijuna tona tereta godišnje, biti prekinute na neodređeno vrijeme.

Prema dostupnim podacima, željezničke isporuke LPG-a Tamanu od ruskih i kazahstanskih dobavljača iznosile su 192.000 tona u razdoblju od siječnja do svibnja. Prošle godine kompleks je isporučio 328.000 tona ruskog i kazahstanskog LPG-a.





Britansko izvješće: Ruska vojska uništava 10 000 ukrajinskih dronova mjesečno

 

Komentari

komentar

You may also like