Medij: Ruski proturaketni obrambeni sustav nove generacije S-500 spreman za rat

U autorskom tekstu Marka Episkoposa u američkom mediju The National Interest analizira se zanimljiva tema vezano uz pojavu najnovijeg ruskog protuzračnog sustava S-500 Prometei u oružanim snagama te zemlje. Njega sada preuzima ruska vojska a radi se o sustavu koji  može detektirati i uništavati i hiperzvučne krstareće rakete, udarne bespilotne letjelice i američke teške stealth bombardere B-21, navodi se u tekstu. No, Rusija, kaže se dalje, tu nije stala i stvara proturaketni obrambeni sustav S-550 koji će se boriti protiv  interkontinentalnih balističkih raketa – ICBM, kao i svemirskog oružja.

Ruski vojni stručnjaci smatraju da novi protuzračni raketni sustav može pouzdano unštavati hiperzvučne krstareće rakete, bespilotne letjelice i moderne stealth zrakoplove poput američkog teškog bombardera B-21 Raider, navodi se u tekstu.

Ali u njemu se navodi i još nešto zanimljivo. Autor tvrdi kako bi Indija mogla postati prva zemlja svijeta – kupac ruskog proturaketnog obrambenog sustava nove generacije S-500 Prometei, a što je, kako se kaže, izjavio potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov kojeg se citira:

“Nema sumnje da će Indija, nakon što stavimo ovaj sustav u naše snage, biti prva na popisu uvoznika ako izrazi želju za kupnjom ovog naprednog oružja.”

Njegova spremnost za javnim komentiranjem želje Indije za kupnju S-500 može ukazivati ​​na to da se o ovom pitanju već raspravlja između Moskve i New Delhija, navodi TNI. Prošlog tjedna, ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem kako bi potpisali veliki sporazum o oružju koji uključuje zajedničku proizvodnju više od 600.000 jurišnih pušaka Kalašnjikov AK-203 u Indiji, kaže autor i navodi kako su ruski dužnosnici dodali da će se isporuke ruskog raketnog obrambenog sustava S-400, kojeg je Indija kupila u okviru obrambenog ugovora 2018. nastaviti prema rasporedu, usprkos prijetnji odmazdom SAD-a protiv New Delhija prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA).

Dok Kremlj tek treba službeno potvrditi specifikacije sustava S-500, općenito se vjeruje kako se on može pohvaliti učinkovitim dometom od 600 kilometara protiv balističkih projektila i 500 kilometara za teritorijalnu obranu od projektila. Ruski vojni stručnjaci vjeruju da se može pouzdano suprotstaviti hiperzvučnim krstarećim projektilima, bespilotnim letjelicama i modernim stealth zrakoplovima poput američkog teškog bombardera B-21 Raider.
S-500 je integriran sa sustavom S-400 i može raditi sa starijim sustavima, uključujući S-300 i Pantsir S1, tvoreći integrirani sustav protuzračne obrane i jačajući ešalonizirane mreže zračne i raketne obrane na teritoriju Rusije novim sredstvima za suzbijanje prijetnji. U studenom je ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio da će serijska proizvodnja S-500 biti popraćena razvojem sustava S-550, varijante Prometeja, koji će se specijalizirati za suzbijanje interkontinentalnih balističkih projektila i svemirskog oružja, navodi se u tekstu američkog medija.

 

 

Komentari

komentar

You may also like