Medij: SAD i Rusija tijekom rata u Ukrajini jednom koristili vojnu telefonsku liniju

Komunikacijska linija stvorena između vojske Sjedinjenih Američkih Država i Rusije na početku rata Moskve protiv Ukrajine korištena je samo jednom do sada, rekao je američki dužnosnik za Reuters.

Anonimni dužnosnik rekao je da su Sjedinjene Američke Države pokrenule poziv preko linije za “dekonflikciju” kako bi izrazile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini. “Dekonflikcija” u vojnom žargonu može značiti uspostavljanje komunikacijskih veza između suparničkih vojski na istom području.

Malo je detalja poznato oko specifičnog incidenta koji je doveo do poziva na liniji koja povezuje Europsko zapovjedništvo američke vojske i rusko Nacionalno središte za upravljanje obranom. Dužnosnik je odbio razjasniti, ali je rekao da nije korišten kada je 15. studenog zalutali projektil pao u Poljsku, članicu NATO-a, ubivši pritom dvoje ljudi. Eksploziju je vjerojatno izazvao ukrajinski projektil protuzračne obrane, ali Rusija je u konačnici odgovorna jer je započela rat krajem veljače, poručio je NATO. Iako je američki dužnosnik odbio navesti koja je ruska aktivnost izazvala uzbunu u SAD-u, bilo je javno priznatih incidenata koji uključuju ruske borbe oko kritične ukrajinske infrastrukture. To uključuje ruske operacije oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi, koja je pod kontrolom Rusije. Ukrajina je također izrazila zabrinutost da bi Rusija mogla uništiti branu Nova Kakhovka te izazvati poplavu na području prema strateškoj regionalnoj prijestolnici Hersonu, koju su ukrajinske snage ponovno zauzele 11. studenog.

Komunikacije između SAD-a i Rusije bile su u središtu pozornosti od početka ruske invazije na njezinog susjeda, s obzirom na veliki rizik da bi pogrešna procjena bilo koje strane mogla izazvati izravan sukob između nacija opremljenih nuklearnim oružjem.

Nekoliko načina komuniciranja

Linija dekonflikcije samo je jedan od nekoliko načina na koje američka i ruska vojska još uvijek mogu komunicirati.





Ostali vojni kanali uključuju rijetke razgovore na visokoj razini između američkog ministra obrane Lloyda Austina i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Najviši američki i ruski generali, general američke vojske Mark Milley i ruski general Valerij Gerasimov, također su razgovarali u dva navrata od početka rata, priopćio je njegov ured. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktor CIA-e Bill Burns također su kontaktirali s ruskim dužnosnicima.

Ipak, američko-ruski odnosi na najnižoj su točki od Hladnog rata, a američki State Department je u ponedjeljak priopćio da je Moskva odgodila razgovore u Kairu usmjerene na nastavak inspekcija nuklearnog oružja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su razgovori odgođeni. Nijedna strana nije navela razlog.

Upitan za komentar o liniji dekonflikcije, Pentagon je samo rekao da je zadržao nekoliko kanala za “rasprave o kritičnim sigurnosnim pitanjima s Rusima tijekom nepredviđenih ili izvanrednih situacija u svrhu sprječavanja pogrešnih procjena, vojnih incidenata i eskalacije”. “Ohrabreni smo nedavnim razgovorima visokih predstavnika Ministarstva obrane s ruskim kolegama i vjerujemo da je nastavak dijaloga ključan”, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane.





Nije ‘linija za pritužbe’

Kada je to objavljeno u ožujku, Pentagon je rekao da je linija dekonflikcije stvorena kako bi se izbjegli nenamjerni sukobi u zračnom prostoru NATO-a ili na zemlji. “Nije zamišljeno da bude višenamjenska linija za pritužbe na kojoj možemo samo podići slušalicu i izraziti zabrinutost o tome što Rusija radi u Ukrajini”, rekao je tada visoki dužnosnik američke obrane.

Tijekom Hladnog rata, Sjedinjene Države i Sovjetski Savez održavali su takve vruće linije na različitim razinama.

Alexander Vershbow, bivši američki veleposlanik u Moskvi i bivši visoki dužnosnik Pentagona i NATO-a, rekao je da se najnovija linija dekonflikcije trebala usredotočiti na dnevne operacije – za razliku od više strateških razgovora između najviših dužnosnika poput Milleyja i Gerasimova. Vershbow je povukao usporedbu s daleko aktivnijom linijom dekonflikcije za Siriju, gdje američke i ruske vojne snage ponekad djeluju u istom zračnom prostoru ili na istom terenu. “Vidjeli smo to u Siriji, gdje izravni operativni kanal može barem razjasniti namjere tijekom nepredvidivih situacija…”, rekao je Vershbow za Reuters.

Linija za dekonflikciju testira se dva puta dnevno uz razgovore na ruskom jeziku, rekao je američki dužnosnik za Reuters. Govornik ruskog iz Europskog zapovjedništva SAD-a inicira te pozive iz Wiesbadena u Njemačkoj, kazao je. Wiesbaden je također lokacija Pentagonove nove Grupe za sigurnosnu pomoć-Ukrajina, ili SAG-U, koja podržava obranu kijevske vlade od ruskih trupa.

Američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, ranije su rekli da su planeri rano u sukobu vjerovali da bi linija dekonflikcije mogla biti korisna ako bi Sjedinjene Američke Države trebale evakuirati Amerikance s teritorija pod ruskom okupacijom u Ukrajini. Kad je rat počeo, Sjedinjene Američke Države smatrale su da bi Rusija mogla brzo zauzeti ukrajinski teritorij i pritom uhvatiti američke građane u zamku prije no što uspiju otići.

Jedan je dužnosnik naveo da bi se ‘vruća linija’ potencijalno mogala koristiti u slučaju da ruski borbeni zrakoplov natjera ukrajinski zrakoplov u poljski zračni prostor ili ako ruski projektil uđe u zračni prostor NATO-a.

Rusija tvrdi da je uništila 6 ukrajinskih uporišta, streljivo za HIMARS i plaćenike iz Legije stranaca

 

Komentari

komentar

You may also like