Medij: SAD i Turska došli su u posjed ruskog raketnog sustava Pancir zarobljenog od Haftara

Turska i SAD podijelili su “korist” od ruskog raketnog sustava Pancir koji su milicije Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju zarobile od snaga Khalife Haftara u zračnoj bazi Al-Vatija u zapadnoj Libiji u svibnju 2020.

Kako piše časopis The Africa Report Turska i SAD teško su postigli dogovor o podjeli ključnih informacija o ruskoj vojnoj tehnologiji potrebnoj za proizvodnju Pancira.

Raketni sustav Pancir zarobio je vođa milicije, tada odane Vladi nacionalnog jedinstva, Muhamed Bahrun, poznat pod nadimkom “štakor” kojega trenutno traže vladini tužitelji, a smatra se da je povezan s borcima Islamske države i krijumčarima.

Turske su snage u Mitigi, zračnoj luci Tripolija, došle u posjed Pancira, piše The Africa Report. Međutim, SAD je pokrenuo operaciju zadobivanja Pancira, strahujući da će u posjed sofisticiranog raketnog sustava doći ekstremistički militanti.

Naposljetku je postignut dogovor, tvrdi The Africa Report pozivajući se na svoje izvora, da će SAD i Turska zajedno u Turskoj proučavati raketni sustav Pancir.

Za Tursku je važno proučavanje sustava Pancir kako bi poboljšali svoje dronove Bayraktar koji su već u više sukoba uništili spomenuti raketni sustav.





Podsjećamo: 28. siječnja izvijestili smo kako je ruski sustav protuzračne obrane Pantsir-S1 (NATO klasifikacija SA-22), koji su od Rusije nabavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), zarobljen u Libiji, i u tajnoj misiji netaknut prebačen u američku vojnu bazu u Njemačkoj (vidi poveznicu ispod teksta).

Taj raketni sustav protuzračne obrane, montiran na kamion, zarobljen je na libijskom bojnom polju. Operacija, u kojoj su sudjelovale specijalne postrojbe američke vojske, izvršena je u lipnju 2020. godine, a provedena je zbog zabrinutosti da bi raketna baterija Pantsir S-1, koja lako može srušiti civilne zrakoplove, mogla pasti u ruke milicija ili krijumčara oružja u ratom zahvaćenoj sjevernoafričkoj zemlji.

Američki specijalci zarobili ruski sustav PZO „Pantsir“ u Libiji





 

 

Komentari

komentar

You may also like