Medij: SAD na sastanku NATO-a Tursku „rastrgale na komade“

Jučer je posredstvom video konferencije održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO saveza, tijekom koje se razvio oštar sukob između Turskem i njezinih sjevero-atlantskih saveznika vezano uz vanjsku politiku Ankare.

Prema navodima grčkog medija City Times od srijede, 2. prosinca, Sjedinjene Države nisu skrivale (negativne) osjećaje prema turskoj vanjskoj politici i ponašanju te zemlje, te su, zajedno s Grčkom, najjužniju članicu NATO saveza pokušale „rastrgati na komade“.

Turkey gets plucked to pieces at NATO conference

Konkretno, američki državni tajnik u odlasku Mike Pompeo kritizirao je Ankaru zbog „provokativnog ponašanja” u Istočnom Sredozemlju i zbog kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400, za koje je rekao kako su u suprotnosti s načelima NATO saveza i da u konačnici podrivaju jedinstvo u redovima tog vojno-političkog saveza.

Prema diplomatskim izvorima, Pompeo se osvrnuo na provokativne akcije Turske u Istočnom Sredozemlju, Libiji, Siriji, Nagorno Karabahu i tursku kupnju obrambenog sustava S-400, što je nazvao “darom Rusije” članici NATO-a, napominje grčki grčki medij.





Izvori s ove konferencije također su izjavili, citirajući Pompea, kako bi trebalo ponovno pokrenuti mehanizam za rješavanje sukoba unutar saveza, “koji ne radi zbog Turske”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ljutito je prosvjedovao protiv tvrdnji iznesenih prema njegovoj zemlji, a također je optužio Grčku za “maksimalističke ambicije”.

Grčki šef diplomacije Nikos Dendias optužio je Tursku da je glavni uzročnik problema u regiji i zahtijevao je od Ankare poštivanje međunarodnog prava. Kazao je kako svi saveznici u NATO-u moraju u praksi pokazati svoju predanost ključnim NATO-ovim načelima, poput demokracije, poštivanja ljudskih prava i poštivanja vladavine zakona. Potreba postaje još žurnija u trenutku kada autoritarne i revizionističke države otvoreno krše međunarodno pravo, prijeteći regionalnoj stabilnosti i transatlantskoj koheziji u Istočnom Sredozemlju, Libiji i Kavkazu, kazao je Dendias.





Podsjećamo: prošli tjedan parlament EU zatražio je uvođenje sankcija protiv Ankare zbog njene „provokativne operacije“ u Istočnom Sredozemlju i u svezi posjeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana takozvanoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar (priznata kao „nezavisna država“ jedino od Turske), a jedan od glavnih pokretača istoga bila je Francuska. O tom će pitanju čelnici EU razgovarati 11. i 12. prosinca.

Komentari

komentar

You may also like