Medij: SAD traži potporu saveznika za moguće sankcije Kini zbog rata u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države ispituju svoje bliske saveznike o mogućnosti nametanja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu potporu Rusiji za njezin rat u Ukrajini, prema četvorici američkih dužnosnika i drugim izvorima, izvještava Reuters.

Konzultacije, koje su još uvijek u preliminarnoj fazi, imaju za cilj pridobiti potporu niza zemalja, posebno onih u bogatoj skupini G7, kako bi se koordinirala potpora svim mogućim ograničenjima. Nije jasno koje će konkretne sankcije Washington predložiti. Razgovori nisu prethodno objavljeni. Bijela kuća i Ministarstvo financija SAD-a, vodeća agencija za nametanje sankcija, odbili su komentirati.

Washington i njegovi saveznici upozorili su posljednjih tjedana da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji, što Peking negira. Suradnici predsjednika SAD-a Joea Bidena nisu javno dali dokaze. Također su izravno upozorili Kinu da to ne učini, uključujući na sastancima Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i tijekom osobnog sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i glavnog kineskog diplomata Wang Yija 18. veljače na marginama međunarodne sigurnosne konferencije u Münchenu.

Početni koraci Bidenove administracije da se suprotstavi kineskoj podršci Rusiji uključivali su neformalni kontakt s osobljem i diplomatskim razinama, uključujući Ministarstvo financija, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem. Tvrdi se da dužnosnici postavljaju temelje za potencijalnu akciju protiv Pekinga s osnovnom skupinom zemalja koje najviše podržavaju sankcije nametnute Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Obavještajni podaci

Jedan dužnosnik iz zemlje s kojom se konzultirao Washington rekao je da su vidjeli samo oskudne obavještajne podatke koji podupiru tvrdnje da Kina razmatra moguću vojnu pomoć Rusiji. Međutim, američki dužnosnik rekao je da saveznicima dostavljaju detaljne izvještaje o obavještajnim podacima.





Očekuje se da će uloga Kine u rusko-ukrajinskom ratu biti među temama kada se Biden u petak sastane s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bijeloj kući. Prije toga u New Delhiju u srijedu i četvrtak o ratu će raspravljati ministri vanjskih poslova desetaka zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i SAD. Prošli tjedan Kina je objavila dokument u 12 točaka pozivajući na sveobuhvatni prekid vatre koji je na Zapadu dočekan sa skepticizmom.

Izvori su naveli da početni pristup Washingtona po pitanju sankcija još nije doveo do širokog dogovora o bilo kakvim specifičnim mjerama. Jedan izvor je rekao da je administracija prvo željela pokrenuti ideju o koordiniranim sankcijama i “izmjeriti puls” u slučaju da se otkriju bilo kakve pošiljke u Rusiju iz Kine, koja je proglasila partnerstvo “bez ograničenja” malo prije invazije 24. veljače prošle godine.

Može li Kina preusmjeriti sukob?





Sukob u Ukrajini prerastao je u oštro rovovsko ratovanje. Smatra se da Rusiji ponestaje streljiva pa Ukrajina i njezini pristaše strahuju da bi zalihe iz Kine mogle preokrenuti sukob u korist Rusije.

Kao dio povezanog diplomatskog pritiska, Washington je u izjavi G7 24. veljače povodom prve godišnjice rata pozvao “treće zemlje” da “prestanu pružati materijalnu potporu ruskom ratu ili će se suočiti s velikim troškovima”. Iako se u izjavi ne spominje Kina po imenu, SAD je nametnuo nove kazne osobama i tvrtkama optuženima da pomažu Rusiji u izbjegavanju sankcija. Mjere su uključivale ograničenja izvoza za tvrtke u Kini i drugdje, što će im onemogućiti kupnju artikala, poput poluvodiča. “Pokušali smo vrlo jasno signalizirati, privatno u Münchenu, a onda i javno, našu zabrinutost”, kazao je ovaj tjedan Kongresu Daniel Kritenbrink, najviši američki diplomat za istočnu Aziju. “Razgovarali smo o implikacijama i posljedicama ako bi to učinili. Također znamo da mnogi naši istomišljenici dijele zabrinutost.”

Među izazovima s kojima se Sjedinjene Američke Države suočavaju pri uvođenju sankcija Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, je njezina temeljita integracija u glavna gospodarstva Europe i Azije, što komplicira razgovore. Američki saveznici od Njemačke do Južne Koreje ne žele otuđiti Kinu.

Anthony Ruggiero, stručnjak za sankcije za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da Bidenova administracija ima prostora za gospodarsko ograničavanje privatnih aktera unutar Kine i da bi to moglo odvratiti vladu i banke od pružanja daljnje potpore. “Tada administracija može slati poruke Kini javno i privatno, pri čemu će potonje biti eksplicitnije, da će SAD eskalirati sankcije kako bi uključio ciljanje kineskih banaka s punim rasponom dostupnih opcija”, rekao je Ruggiero. Dodao je da bi Washington trebao natjerati Kinu da bira između pristupa američkom financijskom sustavu ili pomoći Rusiji u ratu, navodeći pristup sankcijama prema Iranu i Sjevernoj Koreji.

 

Šef ukrajinske obavještajne službe: Ne vidim znakove da Kina planira naoružati Rusiju

 

Komentari

komentar

You may also like