Medij: sastanak njemačkog kancelara Scholza i ruskog čelnika Putina planiran za siječanj

Sastanak njemačkog kancelara Olafa Scholza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom planiran je za siječanj, javlja u ponedjeljak, 3. siječnja, njemački medij Bild.

Navodi se kako bi socijaldemokrat Olaf Scholz želio aktivno sudjelovati u politici prema Rusiji. Ovakav stav socijaldemokrata Scholza uvreda je prema njegovim partnerima u vladajućoj koaliciji – Stranci zelenih – i cijeloj Europskoj uniji, piše medij. Glasnogovornica Zelenih Annalena Baerbock, koja je početkom prosinca došla na čelo njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, više puta je davala oštre izjave o Moskvi.

Kako piše Bild, pozivajući se na neimenovani izvor, kancelar Scholz želi “nove kvalitetne odnose” s Moskvom.

Kancelar Scholz želi njemačku rusku politiku učiniti glavnim prioritetom – što je uvreda za Zelene, navodi Bild. Kancelar želi “kvalificirani novi početak” s Putinom, a s njim je telefonski razgovarao neposredno prije Božića. Sada bi se i osobno trebali susresti u siječnju, navodi njemački medij.

Prema navodima RIA Novosti, Putin je Scholza, u telefonskom razgovoru koji je održan 21. prosinca, detaljno izvijestio o prijedlozima ruskih sigurnosnih jamstava u Europi koje je Rusija poslala Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. Osim toga, strane su razgovarale i o pitanjima rješavanja sukoba u Donbasu, a Putin je posebno skrenuo pozornost Scholza na to da Kijev izbjegava provedbu sporazuma iz Minska, što sprječava i održavanje novog summita u normandijskom formatu.

Scholz smatra važnim graditi odnose s Rusijom te će se sam pozabaviti tim pitanjem. Kako prenosi Bild, kancelarov savjetnik za vanjsku politiku Jens Pletner već cca dva tjedna priprema sastanak svog šefa i Putina.





Istovremeno, glasnogovornik njemačke vlade izjavio je za agenciju TASS da vlada još ne može izvijestiti ništa u svezi mogućih kontakata Njemačke i Rusije na najvišoj razini.

Istodobno agencija podsjeća kako se u prijašnjoj karijeri Olaf Scholz dugi niz godina bavio pobratimskim odnosima Hamburga i Sankt Peterburga.

 





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like