Medij: šef iranskog nuklearnog programa ubijen je izraelskim oružjem

Šef iranskog nuklearnog programa Mohsen Fahrizadeh ubijen je izraelskim oružjem, objavio je medij The Jewish Chronicle, prenosi Al Jazeera.

Izraelske su službe navodno unijele dijelove oružja u zemlju, nakon čega su sastavili automatsku pušku i postavili je na Nissanov kamionet. Oružjem su upravljali na daljinski agenti koji su promatrali kretanje mete. Oružje s kojim je izvršen atentat bilo je teško čak jednu tonu, pošto je na njega bila postavljena bomba, koja je detonirana nakon ubojstva kako bi se uništili dokazi.

Podsjetimo, iranski nuklearni znanstvenik ubijen je krajem studenog 2020. u Dadavandu istočno od Teherana. Iranske su vlasti za ubojstvo optužile izraelsku tajnu službu Mosad i iransku opoziciju. Izrael pak nije komentirao taj slučaj.

The Jewish Chronicle piše, pozivajući se na obavještajne izvore da je tim od 20 agenata, među kojima su izraelski i iranski državljani, izveo napad na Fahrizadeha nakon osam mjeseci praćenja.

Al Jazeera podsjeća da je ministar obavještajnih poslova Mahmud Alavi kazao u ponedjeljak da je pripadnik iranske vojske bio uključen u ubojstvo.

The Jewish Cronicle piše kako Iran procjenuje da će mu trebati šest godina da zamjeni Fahrizadeha te da, zbog njegova ubojstva, Iranu treba dvije godine za razvoj nuklearne bombe, umjesto tri i pol mjeseca.





 

Komentari

komentar





You may also like