Medij: Simbolični poraz za Rusiju koja je priznala potonuće zapovjedne krstarice Moskva

Vodeći i zapovjedni brod ruske Crnomorske flote, krstarica “Moskva” s navođenim projektilima, potonula je jučer nakon što je bila teško oštećena. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su njihove snage pogodile brod projektilima, dok je Rusija priznala požar na brodu Moskve, ali ne i napad.

Gubitak ratnog broda nazvanog po glavnom gradu Rusije je simbolični poraz Moskve dok se ruske trupe pregrupiraju za obnovljenu ofenzivu na istoku Ukrajine nakon povlačenja s većeg dijela sjevera, piše američki AP u kraćoj analizi. U svom noćnom video obraćanju naciji, predsjednik Volodimir Zelenski aludirao je na potonuće broda i kazao Ukrajincima da bi trebali biti ponosni što su preživjeli 50 dana pod napadom dok su im Rusi “dali najviše pet”. Navodeći mnoge načine na koje se Ukrajina branila od napada, istaknuo je “da su pokazali kako ruski ratni brodovi mogu otploviti, čak i ako to znači na dno mora”. To mu je bila jedina referenca na krstaricu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je brod potonuo u oluji dok su ga teglili u luku. Rusija je ranije rekla da je plamen na brodu, na kojem je obično oko 500 mornara, prisilio cijelu posadu na evakuaciju. Kasnije su iz Moskva rekli da je vatra obuzdana. Rusija nije priznala da je brod napadnut. Moskva je imala kapacitet nositi 16 krstarećih projektila dugog dometa, a njeno uklanjanje iz rata smanjuje rusku vatrenu moć u Crnom moru. To je također dodatni udarac vojnom prestižu Moskve, piše američki medij.

No, krstarica ima još jedan simbolični značaj. Naime, u prvim danima rata svijet su obišle informacije o prkosnim ukrajinskim vojnicima koji se nisu predali na Zmijskom otoku unatoč upozorenjima iz ruskog ratnog broda. Brod o kojem je bila riječ je upravo ova krstarica koja više ne plovi. Na široko rasprostranjenoj snimci, jedan vojnik je odgovorio: “Ruski ratni brod, možeš od*ebati”. Ukrajina i njezine pristaše smatraju taj događaj važnim trenutkom otpora. Zemlja je nedavno predstavila poštansku marku u spomen na taj događaj.

Maksim Marčenko, guverner Odeske regije, rekao je da su Ukrajinci pogodili brod s dvije rakete Neptun i nanijeli mu “ozbiljnu štetu”. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je streljivo na brodu eksplodiralo kao posljedica požara, ne navodeći što je izazvalo požar. Rečeno je da “glavno raketno oružje” nije oštećeno. Osim krstarećih raketa, ratni brod je imao i rakete protuzračne obrane i druge topove.

Neptun, oružje za koje Ukrajinci tvrde da je pogodilo brod, je protubrodska raketa koju je nedavno razvila Ukrajina i koja se temelji na ranijem sovjetskom dizajnu. Lanseri su postavljeni na kamione stacionirane u blizini obale, a prema Centru za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu, projektili mogu pogoditi ciljeve udaljene do 280 kilometara. To bi krstaricu stavilo u domet, ovisno o tome gdje se nalazila kada je požar počeo.





Porinut pod imenom “Slava” 1979. godine, krstarica je služila u Hladnom ratu i tijekom sukoba u Gruziji i Siriji te je pomogla u mirnodopskim znanstvenim istraživanjima sa Sjedinjenim Državama. Tijekom Hladnog rata brod je nosio nuklearno oružje. Godine 1989. Slava je trebala biti domaćin susreta kod Malte između sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova i američkog predsjednika George H.W. Busha, ali olujni vjetrovi premjestili su razgovore na usidren krstaš Maksim Gorki.

Jučer su drugi ruski brodovi, koji su se također nalazili u sjevernom Crnom moru, krenuli južnije nakon što se Moskva zapalila, rekao je visoki američki predstavnik. Prije nego što je Moskva potonula, Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, rekao je da bi uništenje broda značilo da “možemo samo odahnuti”. Dok Washington nije mogao potvrditi ukrajinske tvrdnje o napadu na ratni brod, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan nazvao je događaj “velikim udarcem za Rusiju”. “Morali su birati između dvije priče: jedna priča je da je to bila samo njihova nesposobnost, a druga je da su bili napadnuti. Nijedna priča nije posebno dobar ishod za njih”, rekao je Sullivan.

Komentari

komentar





You may also like