Medij: Skok cijena ruskog nikla generira velike probleme proizvođačima automobila

Proturuske sankcije sve više udaraju i po onima koji su ih pokrenuli., o tome više nitko niti ne dvoji. Cijene energenata, ali i različitih ruda nužnih za svjetsku industriju nezaustavljivi rastu. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Sada, kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, cijene nafte su skočile u nebo, a napore automobilske industrije da poveća proizvodnju električnih vozila ometa skok cijena nikla. Ovaj metal se kopa u Rusiji, a koristi se u modernim baterijama. O tome piše utjecajni medij Forbes, i to u krajnje pesimističnoj atmosferi, ovoga puta prije svega po automobilsku industriju – poglavito onu europsku.

U utorak je trgovanje niklom na Londonskoj burzi metala (LME) zaustavljeno nakon što su cijene premašile 100.000 dolara po toni. Posljedica je to oštrih i širokih međunarodnih sankcija Rusiji zbog njezine vojne operacije u Ukrajini. Za nikl do sada nisu uvođene nikakve sankcije.

Rusija je na trećem mjestu u svijetu po proizvodnji nikla, iza Indonezije i Filipina. Prema američkoj vladi, u Rusije je 2021. godine iskopano 250.000 metričkih tona nikla. Ovaj metal je potreban za proizvodnju baterija kao i nehrđajućeg čelika, te stoga poremećaji u opskrbi stvaraju probleme proizvođačima i povećavaju troškove. Prema Danu Ivesu, burzovnom analitičaru u Wedbush Securities-u, povećanje cijena nikla moglo bi povećati cijenu električnog automobila u prosjeku za tisuću dolara.

Ruska invazija na Ukrajinu zakomplicirala je napore Sjedinjenih Država, Europe i Azije da odviknu svoje  vozače od benzina i dizela te ih uvjere da prijeđu na ekološki prihvatljivija električna vozila. Takav bi se prijelaz trebao dogoditi u sljedećem desetljeću kako se širi njihov asortiman koji prije svega uključuje jeftine automobile i kamione na baterije.

“Gorka ironija cijele ove situacije je da se Europa želi odmaknuti od ruske nafte i dizelskog goriva, prijeći s motora s unutarnjim izgaranjem na električna vozila, ali će i dalje ovisiti o opskrbi ruskim niklom.”





Analitičar Morgan Stanley-a Adam Jonas kaže da su izazovi s kojima se suočavaju proizvođači automobila, uključujući čipove, ograničenja u opskrbi i rastuće cijene roba, bez presedana.

Uz nikal, ostali metali na koje se automobilska industrija oslanja, uključujući paladij (Rusija je njegov najveći proizvođač)  – potreban za katalizatore – i litij i kobalt koji se također koriste za baterije također nastavljaju rasti. To će otežati snižavanje cijene baterija za električna vozila, iako se tehnologija nastavlja poboljšavati.

Komentari

komentar





You may also like