Medij: Spor Blinkena i Lavrova oko Ukrajine

Na sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Stockholmu tijekom rasprave o događajima u Ukrajini došlo je do napetog spora, piše američki Bloomberg, pozivajući se na neimenovane svjedoke rasprave. 

Izvori agencije tvrde da je do toga došlo tijekom rasprave o uzvratnim mjerama Zapada u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

“Razmjena mišljenja u akutnom obliku počela je nakon što su Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici počeli tražiti načine, uključujući moguće sankcije, da odgovore na prijetnju ‘ruske invazije’ na Ukrajinu u svezi s raspoređivanjem snaga predsjednika Vladimira Putina u blizini granice susjedne zemlje”, navodi se u Bloomberg-ovom članku.

Lavrov je Blinkena podsjetio da su događaji u Kijevu 2014. bili državni udar, kazali su izvori američke agencije.

“Također je optužio NATO i Europsku uniju za suzbijanje drukčijih stavova i prijetnju Rusiji”, navodi Bloomberg.

Zauzvrat, Blinken je NATO nazvao “obrambenim savezom” i rekao da su snage odane bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču (svrgnut revolucijom u Kijevu u veljači 2014. g., op.GN.) navodno “otvorile vatru na mirne prosvjednike u Kijevu i ubile više od stotinu ljudi”.





Posljednjih se tjedana na Zapadu intenziviraju medijski i politički navodi  o navodnoj predstojećoj ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, što Moskva kategorički opovrgava, a za kretanje svojih vojnih snaga po vlastitom teritoriju kaže kako ono nikoga ne bi trebalo zabrinjavati.

 

Komentari

komentar





You may also like