Medij: Sprema li se Rumunjska na pripojenje Moldavije?

Moldavski ministar obrane Anatolie Nosatii razgovarao je u srijedu u Bukureštu o preopremanju moldavske vojske sa svojim rumunjskim kolegom. U međuvremenu, u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu, član rumunjskog parlamenta Ion-Marcel Ciolacu ustvrdio je da Moldaviji nije potrebna vojna pomoć budući da je Rumunjska već njezin štit.

Moldavske lijeve političke stranke otkrile su da Moldavija i Rumunjska planiraju spajanje, piše ruski medij Nezavismaya Gazeta. Ipak bivši ministar obrane Moldavije Vitalie Marinuta rekao je za taj medij da “danas, nažalost, stanovnici ne podržavaju ujedinjenje dviju zemalja i većina građana je protiv NATO-a i Rumunjske”.

Predsjednik Narodne skupštine Gagauzije, južne poluautonomne pokrajine u Moldaviji, Dmitrij Konstantinov rekao je da je narod Gagauzi oprezan u pogledu ponovnog naoružavanja Moldavije jer se nemaju zbilja protiv koga boriti. Uz to, bivši moldavski predsjednik Igor Dodon je na svom Telegram kanalu rekao da je “u tijeku vojna i politička aneksija naše zemlje Rumunjskoj, uz odricanje od neutralnosti”. Ustvrdio je da “predsjednica Maia Sandu i njezini strani gospodari slijede ukrajinski scenarij, pokrećući namjernu destabilizaciju situacije”, a Zapad “želi koristiti Moldavce kao topovsko meso u geopolitičkoj borbi koja se trenutno odvija u regiji”. Osim toga, sasvim je jasno da prorusko Pridnjestrovlje ne istoku zemlje ne želi približavanje Bukureštu. Čini se da je Moldavija trenutno prilično politički i etnički podijeljena.

Komentari

komentar

You may also like