Medij: Što indijsko ukidanje izvoza pšenice znači za svjetska tržišta

Indijska zabrana izvoza pšenice zadala je novi udarac svjetskim tržištima gdje je opskrba već otežana zbog problema s proizvodnjom u tradicionalnim izvoznim divovima Kanadi, Europi i Australiji i zategnutim opskrbnim linijama u ratom razorenom području Crnog mora, izvještava Reuters, čiji tekst prenosimo.

Referentni termini za pšenicu u Chicagu skočili su u ponedjeljak za 6% jer su tržišta reagirala na zabranu najavljenu tijekom vikenda, što je izazvalo uzbunu među trgovačkim tvrtkama i uvoznicima koji su računali na milijune tona indijske pšenice koja je trebala biti dostupna za isporuku u narednim mjesecima.

U nastavku je kratko objašnjenje o tome što je na kocki za svjetska tržišta žitarica.

Zašto je Indija zabranila izvoz?

Indija je u početku planirala izvoz od čak 12 milijuna tona pšenice u 2022/23., što je znatno više od prošlogodišnjeg rekordnog izvoza od 7,2 milijuna tona. Nakon što je ubrano pet uzastopnih rekordnih usjeva, New Delhi se nadao da će šesti urod, sa 11,32 milijuna tona, biti još veći. No, toplinski val tijekom ključne faze razvoja usjeva smanjio je prinose i prisilio vladu da smanji svoju procjenu proizvodnje na 105 milijuna tona.  Niža proizvodnja u kombinaciji sa snažnom izvoznom potražnjom tada je podigla loklane cijene, često iznad vladine fiksne nabavne cijene. To je potaknulo poljoprivrednike da pšenicu prodaju privatno umjesto državi, čije su kupnje za upravljanje socijalnim programima pale zbog ograničenih zaliha.

Koliko je Indija važna za svjetska tržišta?





Indija je drugi najveći proizvođač pšenice u svijetu iza Kine, ali rijetko izvozi mnogo žitarica zbog velikih potreba za hranom i visokih domaćih cijena koje subvencionira vlada. Međutim, poboljšana selekcija sjemena i upravljanje farmama tijekom proteklog desetljeća doveli su zemlju na put za novi rekordni usjev ove godine, otvarajući vrata snažnom porastu izvoza baš u trenutku kada su globalna tržišta usjeva doista trebala dodatne zalihe.

Indijski izvoznici pšenice predviđali su prodaju do 12 milijuna tona u sezoni 2022/23, što bi Indiju svrstalo u osam najvećih izvoznika, ne daleko iza Kanade s predviđenih 15,5 milijuna tona. Najveća odredišta za indijski izvoz uključivala su Bangladeš, Indoneziju, Nepal i Tursku, a glavni je svjetski kupac Egipat nedavno pristao na prvu kupnju indijske pšenice dok je Kairo pokušavao nadomjestiti izgubljene pošiljke iz Crnog mora.

Tko su drugi ključni izvoznici pšenice?





Rusija, Europa, Sjedinjene Američke Države i Kanada tradicionalno su najveći svjetski izvoznici pšenice i činile su otprilike 60% svjetskog izvoza pšenice od 2015. do 2020., prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Međutim, svaki se od navedenih izvoznika suočio sa značajnim zastojima u urodu pšenice u posljednjih nekoliko sezona, s tim da je njihov zajednički izvozni udio pao na samo 50,7% u sezoni 2021-22, uglavnom zbog suše u Sjevernoj Americi i Europi.

Očekivalo se da će se ovogodišnja izvozna tonaža oporaviti sve dok ruska invazija na Ukrajinu – drugog velikog proizvođača i dobavljača pšenice – nije prekinula isporuke iz te regije i izazvala trku velikih kupaca da pronađu zamjenske zalihe. Australija je trebala biti treći najveći izvoznik pšenice ove godine, ali je pretrpjela određeno pogoršanje kvalitete u određenim područjima neposredno prije žetve i već je sklopila ugovore o većini izvoznih količina.

Tko su najveći uvoznici?

Tijekom posljednje tri sezone Egipat, Indonezija, Kina, Turska i Alžir bili su prvih pet uvoznika pšenice. Ostali veliki uvoznici uključuju Bangladeš, Maroko, Nigeriju i Brazil.

Budući da je ruska invazija na Ukrajinu zaprijetila blokiranjem isporuke pšenice iz Crnog mora, veliki kupci u Africi i na Bliskom istoku muku muče s pronalaskom zamjene, budući da većina alternativnih izvoznika ovogodišnju žetvu počinje tek u lipnju. Iznimka je ove godine bila Indija, koja je ovog mjeseca završila svoju glavnu žetvu pšenice i tako imala rijetke zalihe svježe pšenice.

Što se sad događa s indijskom pšenicom?

Iznenadna zabrana izvoza znači da će većina novih usjeva sada ostati unutar Indije. Trgovačkim tvrtkama koje su već osigurale akreditive za izvoz žitarica bit će dopušteno nastaviti s tom prodajom. Preostale segmente usjeva za koje se očekivalo da će biti izvezeni sada će se morati prodati ili uskladištiti u zemlji.  Lokalna tržišta pšenice već su počela reagirati na zabranu, a cijene su tijekom vikenda na raznim mjestima pale i do 2%.

Komentari

komentar

You may also like