Medij: Sve više pitanja o mobilizaciji u Ukrajini – muškarce hvataju na ulici

Da netko pročita ovaj tekst a da pri tom ne zna tko je autor, najvjerojatnije bi odmah pomislio kako dolazi iz Rusije – konkretno, iz Putinovog „agitpropa“. Međutim stvar je potpuno drukčija. Tekst, o kojemu će niže biti riječ, stiže iz SAD-a, štoviše – ravno iz medijske utvrde Demokratske stranke i osobno Joe Bidena.

Radi se o The New York Times-u i njegovom članku od 25. srpnja, koji govori o problemima s ukrajinskom vojnom mobilizacijom i moralom ukrajinske vojske.

U tekstu se navodi kako se diljem Ukrajine provodi kampanja regrutiranja, registracije i pozivanja muškaraca, i da tijekom nje službenici za selekciju lutaju ulicama u potrazi za potencijalnim vojnicima te im dijele sudske pozive s uputama da se jave u regrutni centar.

Zbog toga, a poglavito zbog pretresa ulica i drugih javnih mjesta poput noćnih klubova, supermarketa i sl., pojavile su se optužbe da se taj posao odvija tajno i s elementima samovolje, da država krši vlastite zakone, a ponekad i novači one koji ne žele služiti, dok odbija one koji to žele. Kampanja se pretvorila u igru ​​mačke i miša, u kojoj vojni regruti hvataju ljude, a ovi se skrivaju od njih, navodi NYT.

Mnogi od onih Ukrajinaca koji se žele boriti sudjeluju u borbama na ratištu ili su angažirani na zadaćama civilne zaštite, ali njihov broj nije dovoljan, jer ruske snage su brojnije na bojnom polju, navodi američki medij. Osim toga, ukrajinska vojska trpi velike gubitke, te NYT podsjeća kako su oni u proljetno doba iznosili i 100 ubijenih vojnika dnevno i gotovo 400 ranjenih.

„Postoje prvi znakovi da osjećaj zajedništva počinje nestajati. Vojnici, uključujući minimalno obučene novake, izdržavaju duga razdoblja teške službe dok drugi uspijevaju izbjeći mobilizaciju. … Mobilizacija koju provodi Kijev nije baš slična jedinstvenom narodnom impulsu. Postoje li ikakva pravila selekcije za Oružane snage Ukrajine, ako regruteri doslovno hvataju mlade ljude na ulici? Najvjerojatnije to ukazuje na to da se u zemlji topi osjećaj zajedništva“, navodi The New York Times (NYT).

Američki medij u tom smislu objavljuje izjave pojedinih Ukrajinaca koji žele ostati anonimni, s područja regije Lavov na zapadu Ukrajine i iz Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada na sjeveroistoku zemlje, 40-ak kilometara udaljenom od granice s Rusijom.

Tako se u potonjem gradu na društvenim mrežama dijele anonimne informacije u stvarnom vremenu, o tome, gdje se regruteri trenutačno nalaze – za one koji se pokušavaju sakriti od njih.

Pojedini ukrajinski časnici kažu kako pozivanje u vojsku onih koji to ne žele snižava moral dragovoljaca.

Denis (29), izjavio je da mu je nedavno uručen poziv ispred supermarketa u Harkovu. “Ali u regrutnom uredu sam lagao i rekao da nisam imao vojnu obuku,” priznao je.

Denis, koji zbog straha od kazne nije želio da mu se objavi ime, dodao je: “Znam tipove koji čak i ne izlaze iz svojih stanova jer se boje dobiti sudski poziv.”

“Telegram kanal za regiju Lavov piše: “Važno je dobiti sve potrebne informacije. Samo poznavanjem svojih prava možete zaštititi sebe i svoju obitelj!“ Kanal navodi pet mjesta na kojima se izdaje najviše sudskih poziva, te bolesti zbog kojih muškarci ne mogu služiti.

Zapravo, NYT u ovom tekstu piše o onom na što već dugo ukazuju brojni ruski mediji i analitičari. U tom je smislu od samog sadržaja zanimljivije zašto američki mainstream medij o tome uopće piše s obzirom na aktualnu politiku američke administracije koja polazi od uvjerenja da Ukrajinci mogu na polju boja pobijediti rusku vojsku, a ako već ne pobijediti – da je mogu dovoljno dugo zadržati da postane iscrpljena i demoralizirana za daljnje napredovanje u dubinu ukrajinskog teritorija nakon ipak pretpostavljene pobjede u Donbasu?

Komentari

komentar

You may also like