Medij: Tko koristi projektil S-300 identificiran u udaru na Poljsku?

Izvještaji da je navodno ruski projektil pao unutar poljske granice i usmrtio dvoje ljudi potaknuli su strahovanja da bi tekući rat u Ukrajini mogao eskalirati u veći sukob.

Čelnici Poljske i NATO-a nakon toga su rekli da je u pitanju zalutala raketa koju je ispalila Ukrajina kako bi se obranila od baražnih ruskih raketnih napada u utorak, izvijestio je Reuters. Rusija je također zanijekala da je namjerno ili slučajno udarila unutar poljske granice.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u srijedu da Rusija ne snosi krivnju za ono što se dogodilo i da nema razloga za eskalaciju rata, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass. Ipak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu u Bruxellesu da je Rusija, a ne Ukrajina, kriva za situaciju jer je pokrenula rat i zračne napade u utorak. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je izjavio da eksploziju nesumnjivo nije izazvala ukrajinska raketa, prema ukrajinskog novinskoj agenciji Interfax. “Ne sumnjam da to nije bila naša raketa”, rekao je Zelenskij za ukrajinske medije. Kazao je da vjeruje da je eksploziju u utorak prouzročio ruski projektil, dodavši da to temelji na zaključcima ukrajinske vojske kojoj “ne može ne vjerovati”.

Činjenica da je projektil vjerojatno došao iz Ukrajine umjesto iz Rusije možda smanjuje zabrinutost oko moguće eskalacije ruskog rata u sveobuhvatni sukob s NATO-om, čak i dok svjetski čelnici nastavljaju planirati svoj odgovor na incident. No razvoj je svejedno bio značajan jer je označio prvi put u osam mjeseci rata da se smrtonosna invazija izravno prelila u zemlju NATO-a.

S-300, identificiran kao vjerojatni krivac za incident od utorka, pripada obitelji raketnih sustava zemlja-zrak (SAM) ruske proizvodnje koji su “sposobni ciljati zrakoplove i UAV [bespilotne letjelice] uz pružanje obrambene sposobnosti protiv nekih krstarećih i balističkih projektila,” prema stranici Centra za strateške i međunarodne studije.

I Ukrajina i Rusija navodno su koristile te projektile tijekom rata, piše Newsweek. Internetski portal iNews je, pozivajući se na izvješće zapadnih obavještajnih službi, u srpnju izvijestio da je Rusija koristila projektile S-300 iz sovjetske ere za napade na ciljeve na kopnu u Ukrajini. Istog mjeseca, formacija Operativnog zapovjedništva Jug ukrajinske vojske objavila je na Facebooku da su ukrajinske raketne i topničke jedinice uništile bateriju protuzračnih obrambenih sustava S-300 kojima su upravljali Rusi u blizini Zelenotropynska u južnoj regiji Herson.  Slovačka je u travnju Ukrajini donirala sustav S-300, a zauzvrat je SAD Slovačkoj dao raketni sustav Patriot kojim su upravljali pripadnici američke vojske. Američki obrambeni dužnosnici pohvalili su donaciju i rekli da je sustav namijenjen jačanju ukrajinske protuzračne obrane kako bi se mogla bolje zaštititi od ruskih napada. Ukrajina je već imala vlastiti sustav S-300 i prije donacije, objavio je The New York Times.





Kada se isprva vjerovalo da Rusija stoji iza projektila koji je pao na Poljsku, to je potaknulo razgovore o tome može li se NATO pozvati na članke 4. ili 5. svoje povelje. Načelo kolektivne obrane, što znači da se napad na jednu članicu NATO-a smatra napadom na sve članice NATO-a, sadržano je u članku 5. Članak 4 dopušta svakoj državi članici da traži konzultacije s ostatkom obrambenog saveza, posebno kada je to “vezano za sigurnost zemlje članice”. To ne jamči da će NATO nešto poduzeti u određenoj situaciji.

Dr. Michael Butler, izvanredni profesor političkih znanosti na Sveučilištu Clark, rekao je za Newsweek da bi, u svjetlu naznaka da se radilo o zalutalom ukrajinskom projektilu, a ne o ruskom napadu, pozivanje na članak 4. još uvijek moglo pružiti NATO-u priliku za raspravu o tome kako se nositi sa sličnim situacijama u budućnosti. To uključuje “moguće uspostavljanje novih pravila angažmana i gdje bi ‘crvena linija’ mogla ići naprijed”, rekao je. “Ako, kao što se čini prema svim pokazateljima, ovo nije bio namjerni ruski napad na članicu NATO-a, to je najbolji mogući scenarij… ali ne onaj na koji Poljska, SAD ili bilo koja druga članica NATO-a može računati da će se nastaviti”, kazao je Butler. “Postoji razlog zašto je mogućnost da se radi o namjernom ruskom udaru bila tako uvjerljiva – Rusija se opetovano pokazala kao odmetnička država koja ne poštuje međunarodne norme, prezire NATO i u potpunosti razumije maksimu ‘podijeli pa vladaj.'”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prvobitno je u utorak ustvrdio da je Poljsku pogodio ruski projektil i nazvao to “stvarno značajnom eskalacijom”. Sada kada je optužba Zelenskog vjerojatno lažna, Butler ne vjeruje da će se ukrajinski predsjednik suočiti s reakcijom svojih zapadnih saveznika zbog toga kako je prvi reagirao na vijest. “Iako bi Zelenskij mogao imati strateški razlog za predstavljanje incidenta na ovaj način – kako bi dodatno angažirao NATO i ponovno potvrdio stalnu ozbiljnost rata za njih, kao i za Ukrajinu – mi govorimo o ratnom vođi koji pokušava procesuirati ogromnu količinu informacija i obavještajnih podataka u hodu, u kontekstu zemlje čija je cijela elektroenergetska mreža upravo srušena sustavnim raketnim napadom”, rekao je Butler.





Z. Meter: Poljska „raketna kriza“! Komu više odgovara eskalacija – SAD-u ili Rusiji?

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like