Medij: Trump krivi Bidena da je prisilio Putina na intervenciju u Ukrajini

Američka kampanja za izbore za Kongres, koji će se održati za mjesec dana, ulazi u svoj vrhunac. Sredstva između glavnih suprotstavljenih tabora – republikanaca i demokrata – naravno, ne biraju se, jer su ulozi golemi.

Gubitkom kongresne većine demokrata predsjednik Joe Biden naći će se u složenoj situaciji oko provedbe svojih politika tijekom druge polovice predsjedničkog mandata, a to bi, definitivno, usložnilo i njegovu kandidaturu za novi mandat 2024. g., koju je, nedavno, konačno i objavio.

S druge strane republikanci vješto koriste složene okolnosti u američkom gospodarstvu, prije svega visoku inflaciju koja prijeti dvoznamenkastim brojem (sada je 9%), kao i visoke cijene goriva na koje Amerikanci nisu navikli. Naravno, tu su i krajnje složene vanjskopolitičke prilike, gdje je Bidenova administracija de facto pokrenula istodobni rat na dva fronta s najvećim globalnim geopolitičkim suparnicima – Rusijom i Kinom, što je do sada, povijesno gledano, od ključnih kreatora američke vanjske politike uvijek smatrano krajnje rizičnim, a time i nedopustivim.

Jedan od najvećih kritičara Joe Bidena i njegove administracije svakako je bivši američki predsjednik i republikanac Donald Trump. Njegova je popularnost u SAD-u ponovo velika, a skupovi koje održava diljem zemlje izuzetno posjećeni. Trump, neovisno o nedavnim neugodnostima, poput pretrage njegove privatne rezidencije na Floridi od strane FBI-ja u potrazi za tajnim dokumentima protuzakonito iznijetim iz Bijele kuće, osokoljen rastućom potporom birača opet je najizvjesniji kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima za dvije godine, iako svoju kandidaturu, za razliku od Bidena, još nije službeno objavio.

Da Trump ne posustaje i da ne bira sredstva u borbi protiv Bidena, svjedoči i sinoć objavljeni tekst američkog medija Newsweek.

Bivši američki predsjednik Donald Trump okrivio je Sjedinjene Države da su “gotovo natjerale” ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu, piše taj medij, poput velike većine američkih medija – liberalne, dakle pro-demokratske orijentacije.





Trump je bio kritičan prema tome kako je predsjednik Joe Biden, koji bi mogao biti njegov protivnik na predsjedničkim izborima 2024., vodio diplomatske odnose s Rusijom, navodi Newsweek, pozivajući se na Trumpov intervju za, kako kaže, „desničarsku mrežu“ Real America’s Voice, njemu naklonjenu. Trump je u intervjuu tvrdio da je Bidenova retorika u mjesecima koji su prethodili ruskoj invaziji na Ukrajinu pridonijela Putinovoj odluci.

“Zapravo su mu se rugali, ako stvarno pogledate. Naša zemlja i naše takozvano vodstvo rugali su se Putinu. Rekao sam, znate, gotovo ga tjeraju s onim što govore da uđe u rat. Retorika je bila tako glupa.”

Tvrdio je, ne navodeći dokaze, da se invazija na Ukrajinu “nikada” ne bi dogodila da je on još uvijek predsjednik. Također nije naveo konkretne primjere kako su SAD “nagovorile” Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu, piše Newsweek.





Trump je također naglasio svoj radni odnos s Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kada je voditelj Real America’s Voice-a Wayne Root sugerirao da bi ga Biden mogao poslati na pregovore o mirovnom sporazumu.

“Jako sam se dobro slagao i sa Zelenskim i s Putinom”, odgovorio je Trump.

 

Komentari

komentar

You may also like