Medij: Turska će NATO-u predati radarske zapise koji pokazuju uznemiravanje od strane Grčke

Turska planira predati NATO-u i njegovim saveznicima radarske zapise koji pokazuju kako je grčki sustav protuzračne obrane S-300 uznemiravao turske zrakoplove F-16 tijekom misije u međunarodnom zračnom prostoru, rekli su izvori u srijedu, javlja Anadolu Agency.

Turski zrakoplovi angažirani u misijama iznad Egejskog i istočnog Sredozemnog mora bili su uznemiravani sustavom protuzračne obrane ruske proizvodnje S-300 stacioniranim na otoku Kreti 23. kolovoza. Međutim, grčki vojni dužnosnici poriču čin, koji je opisan kao “neprijateljski” u Pravilima angažmana NATO-a. Tursko ministarstvo nacionalne obrane priprema se poslati radarske snimke incidenta Glavnom tajništvu NATO-a i ministarstvima obrane članica saveza.

Turska, članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na opetovane provokativne radnje i retoriku Grčke u regiji posljednjih mjeseci, rekavši da takvi potezi frustriraju njezine napore u dobroj vjeri za mir. Od početka 2022. grčki ratni zrakoplovi povrijedili su turski zračni prostor 256 puta i uznemiravali turske zrakoplove 158 puta. Brodovi grčke obalne straže također su 33 puta narušili turske teritorijalne vode, navodi turska novinska agencija.

 

Komentari

komentar





You may also like