Medij: Turska mora imati prioritet u nabavi ruskog cjepiva, a ne EU!

Rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V potpuno je „pomiješalo karte“ na globalnoj razini borbe protiv ove bolesti, što se najviše ogleda upravo na europskim prostorima gdje je u tijeku pravi pravcati rat cjepivima unutar  političkih i vojnih saveznika, u kojemu se sve manje biraju lijepe riječi, ali i sve češće pozdravlja učinkovitost ruskog cjepiva i otvoreno najavljuje mogućnost njegove nabave iako se do još ne tako davno takva mogućnost gotovo pa ismijavala u političkim i medijskim krugovima diljem EU zbog sumnje u njegovu učinkovitost pa čak i u cjelokupnu rusku znanost.

Ovoj se velikoj „igri“ odnedavno priključila i Turska, o čemu smo i jučer nešto više rekli, komentirajući vijest o rusko-turskom sporazumu o proizvodnji cjepiva Sputnik V na turskom teritoriju, o čemu je prethodno izvijestio američki Bloomberg (vidi poveznicu ispod teksta).

Danas o istoj temi, ali na još dramatičniji način (prepun geopolitičkih premisa), progovara i turski medij Milliyet, u svom članku čiji autor navodi kako bi Turska trebala dobiti cjepivo Sputnik V prije zemalja EU, koje su zabrinute zbog prekida u cijepljenju dok su im impresivni rezultati treće faze istraživanja ruskog cjepiva uklonili sve dvojbe oko njegove učinkovitosti. Takav stav, o turskoj prednosti, autor argumentira činjenicom da je EU Rusiji uvela gospodarske sankcije zbog Ukrajine, dok Turska istodobno kupuje ruski plin (čak i po višim cijenama od tržišnih jer se temelje na dugoročnom ugovoru dok su sada one niže), a, osim toga, Turska je kupila i ne odustaje od ruskih protuzračnih sustava S-400 usprkos tomu što je zbog toga izložena snažnim američkim pritiscima i sankcijama vezanim uz zrakoplove 5. generacije F-35.

„Rusija je najavila kako je spremna prodati cjepivo Europskoj uniji i možda će joj isporučiti 100 milijuna doza u drugom tromjesečju ove godine, navodi turski medij. Ako ćemo kupiti Sputnik V od Rusije, imamo argumente za inzistiranje na pitanju prioriteta“, navodi autor.

Uzimajući u obzir kako su brazilski i južnoafrički sojevi također stigli i u Tursku nakon Velike Britanije, nema razloga da se ruska inačica cjepiva odmah i ne upotrijebi, zaključuje se u tekstu.

Tajni sporazum Putina i Erdogana o proizvodnji ruskog cjepiva u Turskoj
 

Komentari

komentar

You may also like